Biologisch voedsel en de kans op kanker

Ik ben een aanhanger van het eten van vooral biologisch geteelde groenten en bio-vlees van kippen, varkens en koeien.
Ik krijg de kriebels van documentaires over intensieve kippenhouderijen, over varkens die in te kleine hokken worden gehouden en over koeien die de zon bijna niet meer zien en voelen. Om nog maar niet te spreken van hormoonkuren, groeispuiten etc.
Ja, jullie hebben gelijk, ik ben een adept.

 

 

Ik ben niet degene thuis die de boodschappen doet om de eenvoudig reden dat ik ook niet degene ben die het eten op tafel brengt. Dat doet Beer en dat is meestentijds lekker en smakelijk, maar dat moet ik toegeven, niet altijd bereid van die zo door mij gewenst biologische produkten. Ik doe mijn best en hou veel pleidooien voor de inkoop. Als ik een keertje meega boodschappen doen, dan ziet de inhoud van dat karretje er toch iets anders uit. Maar ik geef toe, hij gaat vooruit.
Een ding is wel duidelijk in ons inkoopgedrag. Zelden zal je groenten in blik of pot ons huis binnen zien komen en we zijn kritisch over de inkoop van vlees.

Waarom doe ik het? Ja, toch omdat ik denk dat het beter is voor onze gezondheid, omdat ik nu we wat ouder worden, graag zo gezond mogelijk oud wil worden. Maar slaat mijn gedrag nou echt ergens op, of laat ik me leiden door niet bewezen uitspraken, overtuigingen etc. Berichten verspreiden zich razendsnel, of ze nu waar zijn of niet en hoe scheid je zin van onzin.

Ik werd geholpen door een artikel in “Sir Edmund”, weekendbijlage van de Volkskrant, waarin met een zekere regelmaat wetenschapsdiscussies en onderzoeks-resultaten worden besproken.

Daar werd melding gemaakt van een nieuw onderzoek onder 70.000 duizend Franse volwassenen dat zou aantonen dat wie biologisch voedsel eet, minder kans heeft op kanker. Tot nu toe was dit in onderzoeksstudies niet aange-toond.

In het artikel in “Sir Edmund” wordt het onderzoek erbij gehaald om te bezien of het ook klopt.
De wetenschappers zagen inderdaad in eerste instantie 25% minder kankergevallen bij mensen die zeiden dat ze vaak biologisch voedsel aten. Maar er bleken toch wat haken en ogen aan dat verhaal te zitten.

Diezelfde mensen, die dus minder kanker kregen, deden nog iets meer. Ze leefden ook gezonder, ze aten minder snacks, ze rookten niet of minder, ze bewogen meer etc..

Ook de onderzoeksgroep bleek niet bepaald representatief te zijn. Men mocht zich vrijwillig aanmelden en men wist dat het ging om een onderzoek “gezond eten”. Trekt dat niet een specifieke groep aan die vooral bestaat uit mensen die veel op hun gezondheid letten?
Werden hier dus niet de fanatiekste bio-eters vergeleken met de mensen die praktisch nooit bio eten?

Afijn, jullie voelen hem al aankomen. Of het effect van biologisch voedsel nu bestaat of niet, bovengenoemd onderzoek levert er in ieder geval niet het bewijs voor. Waarschijnlijk heeft de preventie meer te maken met de levensstijl waarin veel meer
“gezonde factoren” een rol speelden.
Maar helaas voor mij, is het nog steeds niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan “gewoon”. Stop ik er dan maar mee of ben ik eigenwijs?

Anna
(artikel:”Kans op kanker”, uit
Sir Edmund 3/11/2018)

Print Friendly, PDF & Email