Enkele wijzigingen februari/maart

gastarieven

De gastarieven van Engie worden per 1 februari 2020 gemiddeld met 3,3% verlaagd. Dit is door de Commissie voor de Energieverordening (CRE) aangegeven in een besluit van 23 januari 2020.
In februari 2020 worden de gereguleerde tarieven verlaagd met 0,9% voor het basistarief (koken), 2% voor tarief B0 (koken en warm water) en 3,5% voor tarief B1 (verwarming) ten opzichte van die van januari 2020.

Malus auto’s

Sinds 1 maart 2020 is een nieuwe schaal van de malus van toepassing (article 69 de la loi de finances pour 2020). De berekening van de uitstoot van kooldioxide (CO2) wordt nu uitgevoerd volgens de WLTP-norm (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedures) in plaats van de NEDC-norm (New European Driving Cycle). Deze ecologische malus is een belasting die moet worden betaald op de registratie van bepaalde bijzonder vervuilende voertuigen. Het betreft nieuwe voertuigen die vanaf 1 maart 2020 worden geregistreerd: personenauto’s, bestelwagens bestemd voor personenvervoer en “pick-up truck”-carrosserieën met ten minste 5 zitplaatsen. Op 1 maart werd de drempel voor de ecologische malus gesteld op 138 g/km.

Tabaksprijs

Vanaf 1 maart 2020 zullen de prijzen van sommige sigaretten stijgen (un arrêté publié au Journal officiel du 31 janvier 2020).
Sommige merken zullen de prijs per verpakking van 20 stuks zien stijgen tot €9,40 of €10.

nieuw motorrijbewijs

Vanaf 1 maart moeten leerling-motorrijders voor A1-licentie (125 licentie of lichte motorfiets) of A2 (motor met gemiddeld vermogen, maximaal 35 kW) een moeilijker examen afleggen. Voor degenen die hun auto-examen al in de afgelopen vijf jaar hebben afgelegd, is het tot 1 september mogelijk om het motorexamen onder de oude voorwaarden af te leggen.
De praktijktoets zal vanaf 18 maart worden aangepast. De technische controle en het mondelinge examen worden daarentegen afgeschaft. Je moet 21 van de 27 punten halen, in plaats van 17 punten nu.
Het nieuwe motorrijbewijs kent 3 fasen:
1. een theoretische test specifiek voor het motorrijbewijs (Épreuve théorie
   moto (ETM)) : 40 vragen en video’s.;
2. een praktische test uit omloop (“plateau“ genoemd);
3. een praktijk test.

voertuig met chauffeur (VTC)

Chauffeurs van een voertuig met chauffeur (VTC) moeten vanaf 1 maart 2020 over een beveiligde kaart (cartes professionnelles sécurisées) beschikken om hun beroep uit te kunnen oefenen. Dit gebeurt in het kader van de fraudebestrijding.

Belastingen betalen bij de Bar Tabac

Het is nu al op enkele plaatsen mogelijk om naast boetes en diverse rekeningen ook belastingen te betalen bij de Franse tabakswinkel.

Print Friendly, PDF & Email