KLEINE VRIEND

Ik heb al eens geschreven over de lieveheersbeestjes die zich in de herfst achter de luiken van het raam van mijn werkkamer verzamelden om daar een winterslaap te houden en die dan bij een combinatie van zonneschijn op mijn raam en het aanzetten van de verwarming in de winter massaal tevoorschijn kwamen. Ik kreeg daar opnieuw bezoek, nu van een ander insect.

Mijn werkkamertje heeft een raam in een nis, waarin mijn computer op een mini bureautje staat. Het raam is hoog in de muur geplaatst, de bovenkant komt tegen het plafond, zodat ik uit mijn raam slechts de toppen van een paar bomen kan zien en verder voornamelijk strak blauwe lucht. Veel te zien was er dus niet totdat zich opeens voor mijn raam een klein spinnetje vestigde die zijn (of haar) web aan het kozijn bevestigde. Het web bevond zich buiten tussen mijn raam en het rolluik waarmee het raam is uitgerust. Als ik mijn ogen opsloeg van het scherm van mijn computer zag ik het spinnetje. Aanvankelijk had ik medelijden want het web bevond zich in een voor mij onmetelijke ruimte, omgeven door stenen muren met weinig kans op een smakelijk maaltje voor het spinnetje. Ik dacht: “jij gaat het niet redden”. Maar de spin boerde goed. Een paar keer per dag kwam er een vliegje in het web. De spin er op af. Inspinnen de prooi, fanatiek draaiend met z’n pootjes. Het spinnetje groeide ook zienderogen. Iedere dag een beetje groter. Ik begon gesteld te raken op de spin. Mijn kleine vriend, vlak voor mijn ogen, in het lege blauwe vlak.

Tot ik een fatale fout maakte. De canicule veroorzaakte steeds hogere temperaturen en noopte tot maatregelen. Alleen ’s nachts alles open en overdag alles dicht om de zon en de warme lucht buiten te houden. Net zoals de Fransen doen. Dus draaide ik op een warme dag zonder nadenken het rolluik in de werkkamer dicht. Weg was het web en weg was mijn vriendje. Ik hoop dat ik de spin niet heb vermoord en dat hij zich in veiligheid heeft weten te brengen, maar terugkomen dat zou ik ook niet doen als ik de spin was.

 Beer

 
Print Friendly, PDF & Email