Les vaches hollandaises

Grenoble, 1968. Ver van de onlusten in Parijs, studeer ik Lettres Modernes aan de Universiteit en verdien een zakcentje als ‘Aide Familiale’. Au pair dus!

Het ‘integreren’ lukt prima. Zo goed dat andere Nederlandse Au Pairs me vragen hen aan ‘al die leuke Fransen’ voor te stellen. Maar nee, dat gaat niet door! Ze hebben geen interesse in die ‘Vāches Hollandaises’! Pardon, U zei? Ik moet er wel om lachen, om die term. En terecht is het niet helemaal, want de jonge dames zijn zeker het aanzien waard…

Niet iedere Fransman kent de term, blijkt jaren later als in het café het onderwerp ‘koeien’ voorbijkomt!
Letterlijk en figuurlijk, er komt dagelijks een kudde langs, opgewekt op weg naar de wei! Ik spreek mijn voorkeur uit voor Les Limousins, die lieve witte. Ze blijken ook lekker te zijn, vertelt men.

Afgelopen week tijdens de hondenwandeling zagen we ze in de wei, inclusief baby’s. Twee kleintjes bij Les Limousins, een kleintje bij debruine koeien, zijn dat Lakenvelders? Om op te eten! En dat is NIET letterlijk bedoeld! Dank aan onze wandel-huis-fotografe, die er meteen een mooi plaatje van maakte!

   SUZANNE MELTZER

Print Friendly, PDF & Email