Mission Patrimoine 2021

Update 20 december 2021

De Heritage Foundation heeft maandag 20 december het bedrag onthuld dat is toegewezen aan restauratieprojecten die in heel Frankrijk worden uitgevoerd. In de Dordogne zal het project “Les remparts de Domme” profiteren van een steun van 114.000 euro. Dat is een waardevolle ondersteuning, ook al was het oorspronkelijke verzoek 145.000 euro. De totale kostprijs van de operatie, verdeeld over drie projecten, wordt geraamd op 520.000 euro.

Sinds vier jaar zet “La Mission Patrimoine pour la Sauvegarde du Patrimoine” (“Erfgoedmissie voor de bescherming van bedreigd erfgoed”) onder leiding van Stéphane Bern en ondersteund door le ministère de la Culture en “Française des Jeux” (FDJ), zich in voor de restauratie van 627 locaties. Er zijn al 297 locaties gered: voor 115 ervan zijn de werken voltooid en aan 182 locaties wordt nog gewerkt.

Naast de 18 prioritaire monumenten die in april 2021 werden onthuld, zullen 100 “netwerkprojecten” worden ondersteund door La Mission Patrimoine voor deze editie in 2021. Twaalf daarvan bevinden zich in New Aquitaine, te weten:

 • La porte Saint-Jacques de Cognac (16)
 • Le marché couvert de Pont l’Abbé d’Arnoult (17)
 • La crypte archéologique de Dax (40)
 • Les remparts de Puymirol (47)
 • Les forges d’Angosse à Arthez d’Asson (64)
 • Le château des Quatre Sos à La Réole (33)
 • Le rempart de Domme (24)
 • Le moulin du Travers à Gourdon-Murat (19)
 • l’Église Saint-Jean-Baptiste à Lizières (23)
 • l’Aile Est de l’Abbaye Notre-Dame à L’Absie (79)
 • La Poste aux chevaux à Les Ormes (86)
 • La porte Saint-Jean de l’abbaye de Solignac (87)

Hoe ondersteunt Française des Jeux (FDJ) de projecten?
Deze projecten zullen worden gefinancierd dankzij giften van le ministère de la Culture, sponsoring en particuliere giften, maar ook dankzij de verkoop van FDJ’s “Mission Patrimoine”-kraskaarten en -spelletjes. Vanaf 30 augustus biedt het een nieuwe editie van krasloten aan, gewijd aan het erfgoed. Met dit nieuwe kraslotspel kan tot 1,5 miljoen euro gewonnen worden bij een inzet van 15 euro. Voor elk gekocht ticket wordt 1,83 euro geschonken aan de Fondation du Patrimoine.

Les remparts de Domme zijn door la Mission Patrimoine geselecteerd om te profiteren van financiering voor hun renovatie.
Les Remparts de Domme, geklasseerd als historisch monument, werden gebouwd aan het begin van de 14e eeuw. Ze omringen deze bastide van de Périgord Noir, met een lengte van 1,5 km, met nog drie poorten. Ondanks het werk van de bewoners en in het bijzonder l’Association de la Sauvegarde de la Bastide de Domme et de ses Remparts (ASBDR), zijn de wallen in de loop van de tijd verslechterd. Ze zijn al jaren niet meer gerestaureerd. De restauratie kost ongeveer € 500.000,-. Het eerste gedeelte van de restauratie zou aan het einde van het jaar moeten beginnen en zal duren tot de zomer van 2024. Het gemeentehuis hoopt 145.000 euro binnen te halen om het budget voor de werken rond te krijgen.
Een andere locatie in de Dordogne, het Château de Nontron, was al geselecteerd door la Mission Patrimoine. De bouwplaats profiteert van 100.000 euro steun.

Les remparts d’une Bastide de Puymirol (Lot-et-Garonne), gesticht in 1246 door Raymond VII, wordt beschouwd als de eerste “nieuwe stad” van Agenais. Het werd een strategische post in het conflict van de Honderdjarige Oorlog.
De wallen, met een totale lengte van 2,2 km, werden in 1846 door het bestuur van koning Louis Philippe aan de stad afgestaan. Ze zijn gemaakt van hardsteenpuin dat op de rots is geplaatst en vormen een integraal onderdeel van het landschap en zorgen voor het onderhoud van het dorp dat op de rots gebouwd is.
Helaas zijn de wallen sterk aangetast door de slijtage van de tijd, klimaatveranderingen en slecht weer. Ondanks de reeds uitgevoerde werkzaamheden aan de noord- en zuidzijde, heeft het laatste slechte weer van de afgelopen winter de structuur ernstig verzwakt en aardverschuivingen veroorzaakt. Het slechte weer van de afgelopen weken in Lot-et-Garonne veroorzaakte niet alleen schade rond rivieren. In de middeleeuwse bastide Puymirol stortte in de nacht van donderdag op vrijdag 12 februari een twintig meter lange stadswal in, gelukkig zonder slachtoffers. De wallen van Puymirol moeten worden hersteld om te voorkomen dat ze instorten en om de bastide zijn culturele en toeristische aantrekkingskracht te doen herstellen. Het restauratieproject voorziet in de totale restauratie van de wallen in fasen.

Print Friendly, PDF & Email