Er zijn diverse parken en musea met een dinosaurusthema in Frankrijk

Parken, musea en tentoonstellingen met een dinosaurusthema

Het enthousiasme (zeker voor kinderen) voor alles wat met dino’s te maken heeft, is zo groot dat er in heel Frankrijk dinosaurusparken zijn. Er zijn musea over dino’s, parken vol replica’s, opgravingen waarbij dinosaurusbotten, -tanden en -eieren worden opgegraven, plus ongelooflijke plaatsen waar je echte voetafdrukken kunt zien die miljoenen jaren geleden zijn achtergelaten door echte levende dinosaurussen.
In parken met een dinosaurusthema zie je bijvoorbeeld levensgrote modellen van dinosaurussen. 

Wat is een dinosaurus eigenlijk?

Wikipedia zegt hierover:
“Dinosauriërs oftewel dinosaurussen waren een speciale soort reptielen, zeg maar oer-dieren of prehistorische dieren, die ongeveer 250 miljoen jaar geleden tijdens het Trias (het Trias is het eerste tijdperk in het hoofdtijdperk) voor het eerst op aarde verschenen en gedurende een periode van zo’n 180 miljoen jaar wereldwijd voorkwamen. Dinosauriërs legden eieren. Sommige eieren waren rond, maar de meeste eieren waren lang en dik, soms zo groot als een meloen. Er waren heel veel verschillende soorten dinosaurussen. De dinosauriërs leefden in een warmere wereld dan wij. Gedurende miljoenen jaren bleef de temperatuur het gehele jaar constant. Sommige dino’s werden wel 11 meter hoog en 30 meter lang. De naam dinosaurus is afgeleid van het Grieks en betekent letterlijk “verschrikkelijke hagedis”. Deze naam is in de 19e eeuw bedacht door Richard Owen, een Britse geleerde.
Ook wordt er nu vanuit gegaan dat vogels ook bij de dinosauriërs horen. De Archeopteryx bijvoorbeeld was een vogel met kenmerken van een dinosaurus. Hij/zij klom in de takken van de bomen en hield zich vast met zijn/haar klauwen.
Veel van hen waren planteneters (herbivoren) zo ook de reuzendinosauriërs. Uit fossiele resten is er afgeleid dat de reuzendinosaurus in groepen over het land zwierven. De meest bekende zijn de Apatosaurus (deze woog net zo zwaar als vier olifanten) en de Camarasaurus. Vroeger dachten ze dat de Brachiosaurus (gewicht van 12 olifanten) het grootste en zwaarste dier was. De Mamenchisaurus was de dinosaurus met de langste nek (vijf keer zo lang als de nek van een giraf)”.

Waar kan ik een dinosauruspark in de Dordogne en omgeving vinden?

Het Parc aux Dinosaures/Le Conquil is te vinden in Saint-Léon-sur-Vézère.

In een uitgestrekt schaduwrijk park van meer dan 18 ha kom je hier meer dan 25 soorten dinosaurussen en prehistorische dieren tegen die je zo’n 200 miljoen jaar terug in de tijd zullen brengen!

https://parc-aux-dinosaures.com/ en https://leconquil.fr/
Parc aux dinosaures en Le Conquil

Tél. 05 53 51 29 03
24290 Saint-Léon-sur-Vézère

Een ander voorbeeld is het Préhisto Dino Parc in Lacave (in de Lot, tussen Souillac et Rocamadour).
Dit park heeft ook een enorme grot om te verkennen: La Grotte des Carbonnières.

Het Prehisto Dino Parc is chronologisch opgebouwd en vertelt je het ongelooflijke verhaal van de evolutie van soorten en hun transformaties. Je doorkruist een beschermd bos en volgt een route die wordt onderbroken door 150 levensgrote dinosaurussen en passende achtergrondgeluiden.
Er is ook een dorp te bezichtigen met wassenbeelden in Tarzan-outfits.

Er zijn twee-in-één tickets beschikbaar voor toegang tot beide attracties.
De paden zijn geschikt voor kinderwagens.
Honden zijn (mits aangelijnd) toegestaan.

https://prehistodino.com
Route de Rocamadour,
46200 LACAVE

+33 (0)5 65 32 28 28
contact@prehistodino.com