FACTEUR CHEVAL

Je kent dat wel, je leest iets en denkt, oh ja, daar heb ik iets over gelezen (!). Dat was de moeite waard. Dat gevoel kwam bij mij boven na het lezen van een interview met de ingetogen regisseur Nils Tavernier, met betrekking tot zijn laatste film ‘L’Incroyable histoire du facteur Cheval’. Alleen de mooie foto trok al de aandacht… Nils is, zoals Obelix zegt ‘Tombé dedans’. Zijn vader is regisseur Bertrand Tavernier.

Geboren in 1965 deed hij zijn eerste passen in het vak al in 1977, een rol als kind in ‘Les enfants gātés’, onder regie van zijn vader. Later acteerde hij onder andere in films van Claude Chabrol.
Naast acteur begon Nils Tavernier te regisseren, met bijzondere onderwerpen; vooral vergezocht…
In 2001 maakt hij indruk met ‘TOUT PRES DES ETOILES’ over de Opéra de Paris. (Integraal te zien, 1 uur en 37 minuten op YouTube).
In zijn ‘De toutes nos forces’ uit 2013 treden Jacques Gamblin en Alexandra Lamy samen op, een duo waar hij vaker mee gaat samenwerken.
Jacques Gamblin heeft de hoofdrol, Facteur – postbode – in Nils Tavernier’s laatste film. Zijn vrouw wordt gespeeld door Laetitia Casta. Voor mij een ware verrassing… Niet alleen vanwege haar rol!

Met de Franse les naar de bioscoop. In Le Buisson. Wat een prachtige film, en, zoals de regisseur zegt: ‘Jacques IS Facteur Cheval’.
En, geen ‘causeur’, nee, hij zegt – inderdaad – niet veel, dan wel, hij praat amper. Zoals een leerling wist, de film is 80 procent non-verbaal.
Prachtig gefilmd, je houdt de adem in, niet alleen vanwege de beelden ook vanwege het verhaal. En je wil meteen zelf gaan kijken in Hauterives, in de Drome (mooi uitstapje, ik keek het na, het is wel 5 uur rijden).
We hebben ademloos gekeken, er zijn minstens drie huil-momenten, en iedereen heeft alles begrepen.
Deze biopic = waar gebeurd verhaal is een absolute aanrader. En, niet te moeilijk om te begrijpen…

SUZANNE MELTZER,

Suzanne, hartelijk dank!

Print Friendly, PDF & Email