Carte vitale en recepten ook digitaal?

Applicatie Carte vitale en elektronische recepten

De carte vitale bestaat sinds 1998. Met het toenemende gebruik van digitale hulpmiddelen in het dagelijkse leven is het noodzakelijk dat de carte vitale ook als smartphone-applicatie zou bestaan. Dit is een nieuwe stap in de digitale verschuiving in de gezondheid, voorgesteld door de regering en l’Assurance Maladie in 2019.

Wat is het principe? De carte vitale zal  toegankelijk worden vanaf de smartphone van de verzekerden dankzij de applicatie “carte vitale”. Voorlopig alleen als een alternatief voor het bekende pasje. 

De voordelen zijn:

  • patiĆ«nten hebben meestal hun smartphone bij zich;
  • zorgformulieren zijn veilig en betrouwbaar, waardoor het risico op fouten en afwijzing van facturen afneemt;
  • een vermindering van het risico van met de hand overgedragen besmetting;
  • naast de identificatiegegevens van de verzekerde en zijn of haar begunstigden die al bekend zijn, maakt de app het mogelijk nieuwe gegevens te integreren; 
  • met de app kunnen verzekerden hun bonnetjes voor zorgkosten direct raadplegen. De bonnen worden automatisch gedownload wanneer de app wordt geopend, tot 7 dagen na het consult. Na deze periode worden ze ontoegankelijk. Eenmaal gedownload kunnen de bonnen onbeperkt worden geraadpleegd.

De app wordt momenteel getest in een aantal departementen. Een definitieve datum voor invoering in heel Frankrijk is nog niet bekend, maar zal niet later dan 31 december 2025 zijn.

Elektronische recepten
Dit jaar zal naar verwachting ook meer gebruik worden gemaakt van ‘elektronische recepten’, waarbij recepten in een digitaal formaat worden opgeslagen en gekoppeld aan de online medische dossiers van patiĆ«nten.