HENK HANNEMANN

HANNEMAN? HOE KAN DAT DAN?

Even in Nederland, 23 december, zin in een museum. De eerste keus, het Rijksmuseum en het Vincent van Goghmuseum, hebben geen plaats meer. Weekend, kerstvakantie… Teylersmuseum in Haarlem dan? We kijken naar de exposities. Te beginnen in woon- en logeerplaats Leiden. Een expositie in Ars Aemula Naturae van Hannemann. He? Hanneman? De koosnaam voor mijn vriend. Hoe kan dat nou? Vriendin Wilma is bekend met de artiest, ‘Het is een pseudoniem’. OK, maar ik wil wel zien wat hij (ervan) maakt.

Henk HannemanN, met twee ennen, is zijn artiestennaam. Hij is er zelf die zaterdagmorgen en we krijgen koffie. Zijn leuke hond erbij, nu de expo! 350 werken maakte Henk in vijf jaar. ‘Ja, als respectabel artiest ben je geacht productie te maken!’. Eh, ja dat ben ik helemaal met hem eens. Het zijn kistjes en collages, collages en kistjes. Heel veel, heel leuk. Ik maak foto’s, we krijgen allebei allerlei ideeën, inspirerend. Ik vraag naar de soort plak die hij gebruikt: boekbinderslijm.

Op 3 maart 2013 verandert Henk van levensrichting en krijgt hij een oud klaslokaal tot zijn beschikking. Hij begint met collages en vindt overal inspiratie voor het plakwerk: oude boeken, tijdschriften, drukwerk. Al gauw volgen assemblages, onder andere gemaakt in laden en kistjes. ‘WERKEN VAN WEEMOED EN VERLANGEN’. Sinds mei 2016 is zijn atelier – weer een kraakpand? – in Hazerswoude Rijndijk.

Elk werkje is een verhaal. Of zijn meerdere verhalen? Gebruik makend van de oudste, wildste, mooiste, kleurrijkste voorwerpen, van blad tot boek, van speelgoed tot Barbie… Een man loopt grinnikend rond, ‘vanwege de leuke herinneringen, zoals de rode Dinky Toy brandweerwagen’.

Er zijn zelfs foto’s gebruikt van mijn Tante Betty, met foxterriër hond Clifje, die vrolijk opspringt. Hè, hoe komt hij daar nu weer aan? Een doos vol foto’s gekregen van Zusje Dichterette uit Leiden. Waarschijnlijk ontmoet op de Kunstroute in Leiden.

su-2.312x400x72

Exposities in grote steden, finalist bij Collage 4 in het Museum van Oostende in 2014 en deelnemer aan de Salon de Refusés in het Schiedammer Stedelijk. Henk timmert (!) aan de weg.
Je kijkt werkelijk je ogen uit, dan wel de ogen gaan/staan op steeltjes. Ik vraag of ik een foto mag maken. Oh nee, daar doet Henk al jaren niet aan. Toch gaat hij, braaf met hond op schoot, zitten voor een portret. ‘De kracht van vrouwelijke charme’, mompelt de Dinky Toys man, die stiekem mee fotografeert, op de achtergrond. En vervolgens komt zijn foto op de site van Henk Hannemann, zo vertelt Wilma. Waar onder andere een maandelijks, sinds april 2014, archief te zien is.
Dus, hebt u bijzondere frutsels, wordt u geïnspireerd door de foto’s, ga vooral bij Henk Hannemann kijken.

www.henkhannemann.com of klik hier

SUZANNE MELTZER

Ars Aemula Naturae
Adres: Pieterskerkgracht 9a
2311 SZ Leiden

Print Friendly, PDF & Email