Update mei 2020

In EAUDEVIE nummer 1 van januari 2019 hebben wij al aandacht geschonken aan “Le Musée d’Art et d’Archéologie du Périgord” (MAAP – zie ook onder de foto). Dit is het oudste museum van het departement Dordogne. Zoals de naam al aangeeft, is dit museum vooral gewijd aan archeologie, schone kunsten, maar ook niet-Europese etnografie (Afrika, Oceanië). Het museum bezit 33.500 stukken, verdeeld over 2000 m2.

Het museum is het enige in zijn soort in de Dordogne. De collecties kwamen tot stand dankzij aankopen van de gemeente, donaties van verzamelaars uit de regio, uitleningen en giften van de Franse staat.

Wij schrijven er nu nog een keertje over omdat het museum onlangs door de regionale commissie voor erfgoed en architectuur opgenomen is als Historisch Monument. Het museum staat symbool voor de plechtige en imposante werken van de architect Charles Planckaert, zowel door zijn volume als door zijn decoraties”, zegt de stad Périgueux in haar persbericht.

Het museum, dat in 1835 werd opgericht en in 1866 naar les allées Tourny verhuisde, omvat verschillende collecties: van de Prehistorie, met 18.500 verwijzingen, tot de middeleeuwse periode, met inbegrip van de Schone Kunsten en niet-Europese collecties.
Het MAAP is helaas momenteel gesloten vanwege de Corona crisis en zal binnenkort waarschijnlijk weer open gaan.

Le Musée d’art et d’archéologie du Périgord

“Le Musée d’art et d’archéologie du Périgord”, vaak afgekort als MAAP, is een gemeentelijk museum in Périgueux. Dit is het oudste museum van het departement Dordogne (1835). Zoals de naam al aangeeft, is dit museum vooral gewijd aan archeologie, schone kunsten, maar ook niet-Europese etnografie (Afrika, Oceanië). Het museum bezit 33.500 stukken, verdeeld over 2000 m2. Het museum is het enige in zijn soort in de Dordogne. De collecties kwamen tot stand dankzij aankopen van de gemeente, donaties van verzamelaars uit de regio, uitleningen en giften van de Franse staat.
In dit museum zijn regelmatig tentoonstellingen te zien. Onlangs heeft Ehpad Perigueux het museum gevraagd om enkele werken bij
de Ehpad tentoon te stellen in het kader van het project “Les Pieds dans l’art”. Dat is inderdaad gebeurd. Helaas is deze tentoonstelling al voorbij, maar hoe mooi is het dat het museum naar de mensen toe komt die zelf niet meer in staat zijn om naar het museum te gaan vanwege bijvoorbeeld Alzheimer en/of aanverwante ziekten. De bewoners konden ook meedoen aan diverse workshops en die werken werden tentoongesteld naast de werken van “Les Pieds dans l’art”. Geweldig initiatief!

Een ander evenement (van 18 oktober 2018 tot 25 februari 2019) is “A la table des jours”.
Ter gelegenheid van de Internationale Gourmet Boekenbeurs heeft het museum vier kunstenaars uitgenodigd, namelijk: Allain Guillot en Frédéric Guillot glasmakers, Catherine Auguste en Henri Peyre fotoschilders.
Hun werk bestaat uit serviesgoed van de oudheid tot vandaag in de vorm van kostbaar glaswerk en Vlaamse stillevens uit de 17de en 18de eeuw maar ook in de vorm van fotoschilderijen. Maar dat niet alleen. Ook brillen, karaffen, olijfbomen, tafelversieringen, prentenboeken zijn tot 25 februari 2019 te bewonderen.

Musée d’art et d’archéologie du Périgord
22, cours Tourny
Périgueux
tel: 05 53 06 40 70
www.perigueux-maap.fr
Het museum is het hele jaar geopend.
Openingstijden van oktober tot maart: maandag, woensdag; donderdag en vrijdag van 10h00 tot 17h00; zaterdag en zondag van 13h00 tot 18h00
Op dinsdagen en feestdagen gesloten