ZADKINE

lES ARQUES

oSSIP zADKINE

Wij kregen de tip van een van onze lezers om eens een bezoek te brengen aan het Zadkine Museum in Les Arques, een klein dorp, niet ver hier vandaan, in het departement de Lot. De meeste Nederlanders kennen Zadkine als de beeldhouwer van het iconische beeld in Rotterdam “De verwoeste stad”.

De verwoeste stad

Zadkine (overleden in 1967) was een van oorsprong Wit-Russisch kunstenaar en werd later Fransman.
Hij was beeldhouwer in brons, ijzer, hout en steen maar ook schilder en hij maakte zelfs wandtapijten. Hij werkte in Parijs, New York (gedurende WO II vluchtte hij daarheen omdat hij van Joodse afkomst was) en ook in Les Arques (zijn zomerverblijf). Wij maakten een tochtje naar Les Arques en we werden niet teleurgesteld.

Les Arques is een prachtig dorp op drie kwartier rijden van Belves. Het heeft een van de mooiste Romaanse kerken die ik in Frankrijk ooit gezien heb: de Eglise Saint-Laurent. In de kerk twee schitterende beelden van Zadkine. In de crypte een magnifieke piëta en als je je dan omdraait boven de ingang van de kerk een meer dan levensgroot houten Christusbeeld.  In het dorp zelf staan ook nog een aantal beelden van Zadkine en uiteraard binnen in het (kleine) museum is er nog veel meer.

In Parijs is een veel groter Zadkine museum. Zadkine werkte veel in hout, hij gebruikte vooral de olm oftewel de iep, die momenteel in Frankrijk door de beruchte iepenziekte fors achteruit is gegaan. Hij liet voor zijn werken uit liefde voor de natuur niet een boom omhakken, maar gebruikte hout van alleen al voor andere doeleinden gevelde bomen. Naast de enorme houten beelden in het museum  zijn er ook sculpturen in steen, ijzer en brons, schilderijen van Zadkine en zijn vrouw Valentine Prax (ook een kunstenares) en wandtapijten. Zadkine begon als kubist maar ontwikkelde later een heel eigen stijl. In het museum doen sommige van zijn schilderijen je denken aan de stijl van bijvoorbeeld  Picasso.

De toegangsprijs voor het museum is zeer bescheiden: 3€ per persoon. Wij hadden dat niet in cash in de portemonnee en wilden met een betaalpas betalen. Dat ging niet want geen pinapparaat. Met hangen en wurgen kwamen we uit beide portemonnees tot 5€. Toen legde de buitengewoon aardige dame achter de balie er uit haar eigen zak een euro bij en konden we toch naar binnen.

Het museum is normaliter behalve op maandag open ’s ochtends van 10.30 tot 12.30 uur en ’s middags van 14.30 tot 18.30 uur.

In november, december, januari en februari gelden iets andere tijden: alleen ’s middags van 14.00 tot 18.00 uur.

In Les Arques is ook een restaurant: La Recreation. Dat hebben we niet geprobeerd want we arriveerden ruim na lunchtijd en veel te vroeg voor het diner. Wij kunnen dus niet uit eigen ervaring een oordeel geven maar volgens een van onze lezeressen heeft dat restaurant een goede keuken en ook een Franse kennis die daar in de buurt woont kon het restaurant warm aanbevelen. De parkeerplaats van het restaurant (het was zondag-middag) was in ieder geval vol.

Diezelfde kennis vertelde ons na ons bezoek dat we nog het nodige hadden gemist. Een bezoek aan het oude kerkhof van Les Arques zou zeer de moeite waard zijn vanwege het schitterende uitzicht en ook het vlakbij gelegen plaatsje L’Herm (ook daar een Romaanse kerk uit de XIe eeuw) is een bezoek meer dan waard. Al met al, als je beide dorpen, het museum en het restaurant voor de lunch bezoekt, een heel aardig dagje uit. Vergeet niet, als je gaat, voldoende cash geld mee te nemen!

                         Beer