Henri salvador

chambre avec vue

Henri Salvador, geboren in Frans-Guyana op 18 juli 1917, was een Franse zanger, gitarist, componist en humorist. Zijn ouders kwamen beiden uit Guadeloupe. Op twaalfjarige leeftijd verhuisde hij met zijn ouders naar Frankrijk.

Henri Salvador trad vanaf 1933 als musicus en humorist op in Parijse cabaretten. Hij leerde gitaar spelen door het imiteren van Django Reinhardts opnames, en werkte in de jaren 1930 met hem samen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef hij in Zuid-Amerika met het orkest van Ray Ventura.

Na de oorlog begon hij aan een succesvolle carrière als zanger. Hij werd onder meer bekend door het opnemen van het eerste Franse rock-‘n-rollnummer in 1956, geschreven door Boris Vian en Michel Legrand.

Zijn hoogtepunt beleefde hij in de jaren 1960, toen hij zijn eigen tv-shows had. In de laatste decennia van de twintigste eeuw begon zijn ster te tanen, maar tegen het einde van zijn lange carrière kende hij opnieuw een stijgende populariteit. Tot zijn bekendste nummers behoren Maladie d’ Amour (1947), Une chanson douce, Le travail c’est la santé (1965) en Juanita Banana (1966). Zijn laatste optreden vond plaats op 90-jarige leeftijd, enkele maanden voor zijn overlijden.