Iris Hond Pianiste Componiste Zangeres

Iris Hond (geboren in Harderwijk op 20 mei 1987) is een Nederlandse pianiste, componiste, zangeres en tekstschrijfster. Hoewel zij tot klassiek pianiste is opgeleid, speelt zij meestal eigen composities.

Ik heb haar voor het eerst gezien in een televisieprogramma waar zij haar eigen levensverhaal vertelde. Wat een emoties en wat een “triest” verhaal. Wat een ontzettend interessante vrouw dacht ik direct. Wat kan zij mooi piano spelen! Het lijkt of dat haar geen enkele moeite kost. Dat niet alleen, maar zij heeft ook nog haar uiterlijk mee. Wat een bijzonder iemand!

Op haar derde jaar speelde zij reeds samen met haar vader op de piano en verzon eigen composities met bijbehorende verhalen. In Ermelo volgde zij haar eerste privé-pianolessen, waarna zij het ArtEZ Conservatorium in Zwolle bezocht. Toen zij 14 jaar oud was verhuisde zij naar Den Haag om daar aan het Koninklijk Conservatorium op de afdeling Jong Talent te gaan studeren. Door de grote reisafstand kwam zij daar noodgedwongen in een pleeggezin terecht, waarbinnen zij echter werd misbruikt, waarna zij dit gezin verliet en ‘dakloos’ werd. Zij verbleef toen heimelijk in het schoolgebouw en bij de nachtopvang voor daklozen van het Leger des Heils. Ter compensatie aan het gemis van een vaderfiguur ging zij in de Haagse kroegen pianospelend op zoek naar een plaatsvervanger. Doordat dit haar alleen maar tegenslagen bracht, sloot zij zich steeds meer af in haar eigen wereld en durfde steeds minder naar buiten te komen met het vertolken van haar gevoelens. Ondanks haar eenzaamheid verloor zij niet haar doel uit het oog het bachelor-diploma aan het conservatorium te behalen. Nadat zij in 2011 summa cum laude was geslaagd, volgde zij masterclasses bij de Amerikanen John Perry, Leon Fleisher, Herbert Stessin en de Russische pianisten Natalja Troull, Dmitri Bashkirov en Jenny Zaharieva. In 2013 bracht zij haar klassieke album uit met composities van Chopin, Rachmaninov en Janácek. Tijdens haar optredens, waarin zij klassiek verweeft met semi-populaire stijlen, speelt zij ook nog steeds uit het klassiek repertoire werken van Chopin en Rachmaninov, terwijl progressieve-rock haar voorkeur heeft.

Behalve in theaters en concertzalen trad zij op in het Ziggo Dome met de dj Fedde Le Grand, en op het muzikale evenement Empeiria.
In het tv-programma “De tiende van Tijl” was zij vanaf 2011 vaste pianiste.
Zij werd in oktober 2012 door Aangenaam Klassiek benoemd tot ambassadrice om de klassieke muziek te populariseren. Ze won in november 2013 de Haagse Beurs voor Toptalent Creatieve Industrie 2013. Die kreeg ze vanwege haar project om een jonger publiek te bereiken voor klassiek.
Luister bijvoorbeeld naar haar cd “Dear World”, een album uit 2016.
U kunt via Spotify gratis luisteren naar de cd.