Muziektip maand februari

Yves Duteil

RESPECT

Yves Duteil (Neuilly-sur-Seine, 24 juli 1949) is een Frans acteur, componist en zanger. Hij was tevens burgemeester van 1989 tot 2014 van Précy-sur-Marne in het departement Seine-et-Marne. Hij zet zich in voor het behoud van de Franse taal, kinderrechten, vrede en het milieu.

Al tijdens zijn kindertijd toonde Duteil interesse voor muziek. Hij ging naar het lycée Balzac waar hij orgel speelde in het schoolorkest. In 1967 haalden zijn ouders hem van school om hem privélessen te geven.
In 1968 begon Yves Duteil aan zijn hogere studies economische wetenschappen. Hij kwam niet verder dan het eerste jaar, ging studeren aan het Petit Conservatoire de Mireille waar ook Françoise Hardy en Michel Delpech werden ontdekt.

In 1972 nam hij zijn eerste single op. “Virages” werd meteen een succes en andere singles volgen snel. In 1974 kwam L’écritoire uit, het eerste album van Duteil. De verkoop was miniem maar voor “Quand on est triste” kreeg de zanger wel de publieksprijs en de prijs voor het beste lied op het festival van Spa. Zijn tweede album “J’attends” deed het aanzienlijk beter en in 1976 speelde hij voor het eerst in de legendarische concertzaal l’Olympia. Darna volgden nog vele cd’s. Zijn lied “Taking a child“werd verkozen tot beste Franse lied van de 20ste eeuw.

In 1990 werd hij benoemd tot Ridder in de Nationale Orde van Verdienste en in 1996 tot Ridder in de Orde van het Legioen van Eer. Hij staat bekend om zijn burgerbetrokkenheid.

Bron: Wikipedia
De cd is gratis te beluisteren via Spotify