Update vanaf 15 februari 2022

Geldige passe vaccinal: wat verandert er vanaf 15 februari?
(van toepassing op personen ouder dan 18 jaar en 1 maand)

Om een geldige passe vaccinal te behouden, is vanaf 15 februari 2022 de deadline voor het hebben van een boosterdosis maximaal 4 maanden in plaats van 7 maanden. De geldigheid van het herstelcertificaat (positieve test voor Covid) is vanaf die datum 4 maanden in plaats van 6 maanden. Jongeren van 12 tot 15 jaar zijn niet onderworpen aan le passe vaccinal maar hebben nog een passe sanitaire. Zij zijn niet verplicht om een booster te halen. Ook minderjarigen van 16 en 17 jaar zijn niet verplicht een boostervaccinatie te halen om hun geldige vaccinatiepas te behouden.

Enkele voorbeelden:

  • Als u 2 doses vaccin heeft gekregen, dan moet u uw booster niet later dan 4 maanden na de tweede injectie halen.
  • Als u Covid-19 gehad heeft en daarna een enkele vaccinatie heeft gekregen (Astra Zeneca, Pfizer, Moderna), dan moet u uw booster niet later dan 4 maanden na de vaccinatie halen.
  • Als u een vaccinatie heeft gekregen (AstraZeneca, Pfizer, Moderna of Janssen) en u had meer dan 15 dagen na de injectie Covid-19, dan moet u uw booster uiterlijk 4 maanden na uw infectie halen.
  • Als u Covid-19 gehad heeft en daarna een vaccinatie Janssen gekregen heeft na uw infectie, dan moet u uw booster uiterlijk 2 maanden na uw injectie halen.
  • Als u nog niet in aanmerking kom voor de boosterdosis, blijft uw vaccinatiebewijs voor het initiële vaccinatieschema (enkele dosis of twee doses) geldig.

Om erachter te komen wanneer u uw boosterdosis moet nemen, kunt u de “Mon rappel vaccin Covid” raadplegen of klik hier.
Na deze periode van maximaal 4 maanden wordt de QR-code van uw oude vaccinatiebewijs automatisch gedeactiveerd, in de categorie “certificat expiré” geplaatst en kan niet meer worden gebruikt als onderdeel van de passe vaccinal.

Een attest van medische contra-indicatie voor vaccinatie blijft geldig voor toegang tot plaatsen en activiteiten waar de passe vaccinal vereist is. Deze deadlines hebben ook betrekking op gezondheidswerkers die onderworpen zijn aan de vaccinatieplicht. Sinds 30 januari 2022 is het uitvoeren van de boosterdosis geïntegreerd in de vaccinatieplicht van de betrokken beroepsbeoefenaren.

Wat als ik mijn boosterdosis niet kan voltooien omdat ik Covid-19 heb opgelopen?
Als u ouder bent dan 18 jaar en 1 maand en u kunt uw boostervaccinatie niet halen omdat u meer dan 3 maanden na uw eerste vaccinatieschema (2 doses) besmet bent met Covid-19, heeft u geen boosterdosis nodig. Als u een dosis vaccin heeft gekregen en twee keer Covid heeft gekregen na de vaccinatie, hoeft u geen boosterdosis te nemen.

Met uw herstelcertificaat bent u in het bezit van een geldige passe vaccinal om toegang te krijgen tot de plaatsen en activiteiten waar dit vereist is. Een Covid-infectie staat dus gelijk aan een vaccinatie.

Wat is een Certificaat van Herstel?
Het herstelbewijs is een van de bewijzen waarmee u in het bezit bent van een geldige vaccinatiepas. Het bewijst dat u positief getest bent op Covid-19: het is dus de positieve uitslag van de RT-PCR of antigeentest.

Het certificaat van de positieve testuitslag moet ouder zijn dan 11 dagen en minder dan 4 maanden voor mensen die niet zijn ingeënt, niet volledig zijn gevaccineerd en voor mensen die besmet zijn met Covid:

  • voordat u een injectie krijgt;
  • tussen twee injecties;
  • minder dan 3 maanden na hun volledige initiële vaccinatieschema (2 doses).

Personen die meer dan 3 maanden na hun eerste volledige vaccinatieschema positief zijn getest op Covid-19, kunnen hun herstelcertificaat gebruiken als onderdeel van de vaccinatiepas. Ze hoeven geen boosterdosis te doen en het herstelcertificaat is onbeperkt geldig, net als een boosterdosis.

Hoe krijg ik een herstelcertificaat?
U kunt uw herstelcertificaat (positieve testresultaat) opvragen op het SI-DEP-platform dankzij de link die per e-mail en/of sms of rechtstreeks in papieren versie naar het laboratorium voor medische biologie of de gezondheidswerker wordt gestuurd die de test heeft uitgevoerd. U kunt dit herstelcertificaat toevoegen aan het “carnet” van de “TousAntiCovid” door de QR-code te scannen of door deze rechtstreeks vanuit het SI-DEP-platform te importeren via de speciale link. U kunt de papieren versie of de digitale versie van deze herstelverklaring overleggen in de inrichtingen of evenementen waar de vaccinatiepas verplicht is. Het resultaat van een zelftest geeft geen recht op het verkrijgen van een herstelcertificaat. Alleen het resultaat van een positieve PCR- of antigeentest genereert een herstelcertificaat dat kan worden gebruikt als onderdeel van de passe vaccinal.