Enkele feitjes 2021

Tip van de maand - Kopie ID-app

Iedereen moet van tijd tot tijd wel een kopie identiteitsbewijs opsturen of laten zien. Er is een handige App waarmee je dit op een veilige manier kan doen. Je hebt o.a. de optie om bepaalde delen, bijvoorbeeld je BSN, af te schermen.

Meer info over deze App

Bron: Rijksoverheid

SVB Bewijs van in leven zijn

We hebben al eens eerder gemeld dat door de Covid-pandemie er van april t/m oktober 2020 door de SVB geen formulieren voor het ‘bewijs van in leven zijn’ verstuurd. Vanaf november 2020 is de versturing van de levensbewijzen weer hervat.
Ben je in de genoemde periode (april-okt) jarig? Dan heb je in 2020 waarschijnlijk geen levensbewijs ontvangen. Je krijgt daarom het formulier dit jaar wat eerder dan normaal. Wanneer krijg je jouw formulier in 2021? Voorbeeld: Krijg je normaal in juni het levensbewijs en heb je er vorig jaar geen ontvangen, dan krijg je deze nu eind februari 2021. In juni 2021 krijg je dan niet opnieuw een formulier.

Bron: Stichting Goed (Grenzeloos Onder Een Dak)

FANF (Federatie van Nederlandse Verenigingen in Frankrijk) stelt zich voor

Stichting GOED onderhoudt met verschillende Nederlandse verenigingen, stichtingen en clubs een goed contact. Samenwerken en informatie uitwisselen is belangrijk in ons werk. De FANF is een vereniging in Frankrijk, zij stellen zich in deze nieuwsbrief graag aan onze nieuwsbrief lezers voor.
Lees hier verder

Bron: Stichting Goed (Grenzeloos Onder Een Dak)

Tips voor huisvesting bij terugkeer naar Nederland

Terugkeren naar Nederland is een uitdaging. Op verschillende manieren zijn we actief met het onderwerp en de vele aspecten die erbij komen kijken. Een kleine overwinning van onze kant is dat deze week gehoor is gegeven aan onze suggestie de handleiding briefadres voor gemeenten uit te breiden en hiermee meer kans te bieden aan terugkerende Nederlanders. We hebben voor deze nieuwsbrief huisvesting in de spotlight gezet. Hoe kun je je hiervoor het beste voorbereiden?
Kijk hier voor meer informatie.

Bron: Stichting Goed (Grenzeloos Onder Een Dak)

Aanpassingen testbeleid reizen naar Nederland

Meer mogelijkheden en verruiming van de 4 uur sneltest, wanneer men naar Nederland moet reizen.
Vanaf 3 maart worden meer coronatesten toegestaan. Nu is er de PCR-test. Dit is een zogenaamde NAAT-test. Naast de PCR-test, zijn er nog meer NAAT-testen. Per 3 maart zijn alle NAAT-testen toegestaan. Dus ook de testen onder de namen mPOCT, NAAT, of RT PCR, LAMP en TMA. De PCR-test verplichting wordt dan de NAAT-testverplichting.

Bron: Stichting Goed (Grenzeloos Onder Een Dak)

zomertijd

In de nacht van zaterdag 27 maart op zondag 28 maart gaat de zomertijd 2021 in. Tijdstip: 2:00 uur. De klok gaat dan één uur vooruit, dus van 02:00 naar 03:00 uur.

maximum snelheid 90 km/u

De nieuwe borden van 90 km/u zullen inderdaad, zoals wij in ons vorige nummer al schreven, rond 15 maart worden geplaatst in de Dordogne.
De Departementale Raad van de Dordogne heeft 4 februari de plaatsing van de nieuwe borden met een maximumsnelheid van 90 km/u voor half maart bevestigd. Het gaat in de Dordogne om ongeveer 287 km aan wegen. Dit vertegenwoordigt 6% van de wegen op het departementale wegennet van 4900 km. Er zijn al nieuwe borden geplaatst op de route Siorac/Saint-Cyprien/Vézac. De nieuwe maximum snelheid is op 15 maart 2021 ingegaan op een aantal wegen!
Klik hier om te kijken welke wegen dat zijn.

De Félibrée

De Félibrée, het feest dat elk jaar in de Dordogne wordt georganiseerd, is weer uitgesteld. De 101e editie vindt nu plaats op 1, 2 en 3 juli 2022 in Eymet.
De 101e editie, die in Eymet zou worden gehouden en die vorig jaar ook al was uitgesteld, zal ook dit jaar in juli niet plaatsvinden in verband met het coronavirus. De Félibrée, een van de grootste Occitaanse feesten in het zuidwesten, wordt elk jaar in het eerste weekend van juli in de Dordogne georganiseerd. In 2019, tijdens de Félibrée in Périgueux, werd de gemeente Eymet gekozen. De organisatoren, het organisatiecomité, de Bournat du Périgord en de stad Eymet hebben helaas moeten besluiten dat de gezondheidssituatie de voorbereiding van het festival niet toelaat en dat het evenement opnieuw moet worden uitgesteld. Het is een moeilijke beslissing om te nemen, maar het is een zeer verstandige beslissing”, aldus Jérôme Bétaille, de burgemeester van Eymet. De Félibrée vergt inderdaad enkele maanden voorbereidingswerk onder andere voor het organiseren van het maken van de bloemen die de gemeente zullen versieren en de folklore en gastronomische evenementen voor te bereiden. “Er zijn tussen de 300 en 400 vrijwilligers die maandenlang werken aan de organisatie van het festival,” legt de burgemeester uit, “en hier is het echt niet mogelijk. We moeten voorzichtig en geduldig zijn en wachten op betere dagen om het sociale contact te herstellen,” besluit Jérôme Bétaille.

aardbeienfestival Vergt

Vergt’s beroemde aardbeienfestival zal ook dit jaar niet plaatsvinden.
De 20e editie van dit evenement zou in mei worden gevierd. Op dit evenementen komen de telers en fans van de “Garriguettes”, “Maras des bois”, “Ciflorettes” en “Charlottes” samen. Ook vorig jaar werd het feest al afgelast vanwege Corona.
Ieder jaar kwamen duizenden mensen naar het evenement kijken (en proeven) van de gigantische aardbeientaart, de parade en de boerenmarkt.
Laten we hopen dat dit evenement in 2022 wel door kan gaan.

Nog niet gestemd vanuit het buitenland?

De verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn al over een paar weken. Als u wilt stemmen en u heeft uw stem nog niet opgestuurd, dan raden wij u aan dit zo snel mogelijk te doen.
Bent u uw stembiljet of kandidatenlijst kwijt of heeft u die niet op tijd ontvangen? U kunt ze gewoon downloaden op de speciale Verkiezingenpagina van Stichting Nederlanders Buiten Nederland.

Bron: Stichting Nederlanders Buiten Nederland

Fest'oie, la grande fête gastronomique de Sarlat

Op 6 en 7 maart zou het jaarlijkse evenement “Fest’oie, la grande fête gastronomique de Sarlat” plaatsvinden, maar dit evenement heeft men helaas moeten annuleren. In het persbericht staat: “De gezondheidssituatie nodigt niet uit tot ontspanning, maar vereist integendeel heel voorzichtig zijn”. Het evenement staat nu gepland op 5 en 6 maart 1922.

Enkele data

Zondag 7 maart: “Fête des grands mères”
Woensdag 17 maart: “Saint Patrick”

la Foire expo 2021

Coronavirus : “la Foire expo 2021 de Bergerac” (7 tot 9 mei) is geannuleerd.

Print Friendly, PDF & Email