Mobieltje en autorijden

Bestuurders in Frankrijk die tijdens het rijden betrapt worden op het gebruik van hun mobiele apparaat, kunnen in de toekomst eventueel hun rijbewijs verliezen.
De overtreding wordt nu al bestraft met een boete van 135 euro en drie punten, maar als de nieuwe overheidsmaatregelen in zouden gaan, kunnen bestuurders al snel hun rijbewijs verliezen als ze worden betrapt op het gebruik van hun telefoon, vooral als het hun tweede overtreding op de weg is, bijvoorbeeld als dezelfde bestuurder onlangs al een snelheidsovertreding heeft opgelopen, of als hij door een rood licht rijdt.

Het “gebruik van uw telefoon” houdt in dat u de telefoon in uw hand houdt, gebruikt of bekijkt op een manier die uw aandacht weghoudt van de weg, erop spreekt, het scherm of de knoppen aanraakt of op een andere manier met het apparaat in contact komt dan via een volledig handsfreesysteem dat op uw voertuig is aangesloten.
De maatregel komt omdat de overheid in een nieuw wetsvoorstel van de Assemblée Nationale tegen riskant rijgedrag gaat optreden.

Emmanuel Barbe, interdepartementaal afgevaardigde van verkeersveiligheids-agentschap La Sécurité Routière, zei hierover: “We hopen dat deze zeer ernstige dreiging (het verlies van uw rijbewijs) de chauffeurs weer aan het denken zet en hen ertoe aanzet om hun telefoon af te koppelen, uit te schakelen of in het dashboardkastje of de kofferbak te stoppen.
Volgens cijfers van de Association des Sociétés Françaises d’Autoroute, gebruikt 6% van de automobilisten en 15% van de vrachtwagenchauffeurs hun mobiele telefoon tijdens het rijden. Zelfs handsfreesystemen kunnen toch de aandacht afleiden en de kans op ongelukken vergroten.

                           Bron: The Connexion

Print Friendly, PDF & Email