overstromingen in Lot-et-Garonne, Charente Maritime, Landes, Tarn, Gironde, Lot, Pas-de-Calais, Tarn-et-Garonne.

De storm Justine heeft er voor gezorgd dat veel wegen in het zuidwesten afgesloten waren voor verkeer. In Lot-et-Garonne waren op 6 februari veel sectoren nog steeds ontoegankelijk na de zeer snelle overstroming van de rivier de “Garonne”.

Bijvoorbeeld de stad Marmande, in het departement Lot-et-Garonne, was vanaf 3 februari steeds moeilijker bereikbaar. De Garonne bleef maar stijgen. De dijken dreigden te bezwijken. Op 6 februari was de “Garonne” zo’n zes meter hoog, na in de nacht van woensdag op donderdag tien meter te hebben overschreden. De inwoners van de regio kunnen zich niet herinneren ooit zo’n schouwspel te hebben gezien. Veel bewoners hebben alles verloren. Als uiteindelijk een weg naar Marmande wordt vrijgemaakt, staan overal nog steeds wijken van de stad onder water. Het water zakte langzaam en de enorme schade door water en modder werd zichtbaar. Enkele evacuaties bleken nodig te zijn in Marmande.
Vrijdag vloog Jean Castex met een helikopter over de regio en hij zei toen dat de natuurramp zo snel mogelijk zou moeten worden uitgeroepen om compensatie te bevorderen.

Een ander voorbeeld is Port-Sainte-Marie. Hier werd een preventieve evacuatie van 80 inwoners aangekondigd, nadat brandweerlieden het risico van een dijkbreuk tussen Aiguillon en Port-Sainte-Marie hadden opgemerkt en er een preventieve dam moest worden aangelegd. Het risico van overstromingen van de RD813 en nabijgelegen woningen was groot.
Ook verschillende andere steden in Lot-et-Garonne hielden rekening met overstromingen. Door de overstroming is veel weggevaagd. Alleen boten konden bijvoorbeeld Couthures-sur-Garonne oversteken, waar helaas het stadscentrum verzwolgen werd. Reddingswerkers probeerden met man en macht de bewoners te helpen. Iedereen probeerde zichzelf zo goed mogelijk tegen de overstroming te beschermen. Maar niet alleen zichzelf, want er ontstond wederzijdse hulp tussen buren. “Wat hier fantastisch is, is solidariteit”, getuigt een man.
In dertien andere departementen in het zuidwesten en noorden van Frankrijk gold code oranje (gevaarlijk!).

Overstromingen en modderstromen door stijgend grondwater, grondbewegingen …
In het staatsblad van 24 februari 2021 staat dat de toestand van natuurrampen voor bijna 160 gemeenten in 8 departementen voor gebeurtenissen die plaatsvinden tussen eind december 2020 en begin februari 2021 uitgeroepen is.

Een natuurramp is een garantie die de staat sinds 1982 heeft ingevoerd om de slachtoffers van zeldzame natuurlijke perioden (droogte, gewelddadige stormen, overstromingen, modderstromen, lawines, aardbevingen, enz.) te compenseren. Dit resulteert in decreten die de gebieden en perioden bepalen waar de schade is opgetreden.

Print Friendly, PDF & Email