Bijzondere dagen in november

1 november: Allerheiligen (Toussaint)
Aan de vooravond van Allerheiligen wordt Halloween gevierd, oorspronkelijk als herdenking van de doden.
Allerheiligen is een christelijk feest dat gevierd wordt onder Rooms-katholieken en Anglicanen. De feestdag viert de nagedachtenis aan alle heiligen en martelaren.
Allerheiligen is een nationale feestdag in Frankrijk.

2 november: Allerzielen (Commémoration des fidèles défunts)
Sinds 1048 worden op 2 november de overleden gelovige katholieken herdacht: Allerzielen, het Feest van de Doden. Officieel heet de dag in Frankrijk Commémoration des fidèles défunts, of Commémoration des morts. Wanneer de dag op een zondag valt, wordt het feest verschoven naar 3 november.

Een Franse traditie is dat bloeiende chrysanten op de graven worden geplaatst, waardoor de begraafplaatsen een kleurrijk geheel vormen. De laatste weken van oktober staan speciale stallen bij tuincentra, supermarkten en bouwmarkten vol met allerlei soorten bolchrysanten.

11 november: Jour de l’Armistice
Op 11 november is de jaarlijkse herdenking van de wapenstilstand van 11 november 1918, die het einde betekende van de Eerste Wereldoorlog.
In Frankrijk is 11 november een nationale feestdag.
Op 11 november 1918 om 5 uur ‘s nachts werd de Duitse capitulatie nabij Rethondes (Forêt de Compiègne, Bos van Compiègne) getekend, maar de wapenstilstand ging pas in om 11 uur. Tijdens deze laatste 6 uur vielen aan beide kanten nog vele slachtoffers, terwijl de overgave al ondertekend was.
Op 11 november 1920 werden de resten van een onbekende soldaat die tijdens de oorlog van 1914-1918 was overleden, begraven onder de Arc de Triomphe in Parijs. Via de onbekende soldaat wordt hulde gebracht aan de doden voor Frankrijk en meer in het algemeen aan hun broeders in de strijd.

Print Friendly, PDF & Email