Dengue (Knokkelkoorts)

Het eerste bekende geval van Dengue (inheemse knokkelkoorts) in Frankrijk is bevestigd in de regio van de Auvergne-Rhône-Alpes.

De autoriteiten in de regio en de gezondheidsdienst l’Agence Régionale de Santé (ARS) Auvergne-Rhône-Alpes hebben op maandag 23 september melding gemaakt van het geval. De patiënt is een inwoner van Caluire-et-Cuire, in het departement Rhône, en zou besmet zijn geraakt zonder dat hij onlangs naar het buitenland is gereisd. De patiënt is nu weer volledig gezond, maar Santé Publique France heeft een onderzoek ingesteld naar het mogelijke risico van nieuwe gevallen in de regio.
De inwoners van het gebied kunnen informatie en verdere details per post verwachten.

Knokkelkoorts, ook wel “tropische griep” genoemd, is een virale ziekte. Het veroorzaakt hoge koorts, gewrichtspijn en vermoeidheid. In zeldzame gevallen kan het zelfs fataal zijn als het de vitale organen aantast. Het wordt niet van persoon op persoon overgedragen, maar door een tijgermug.

De beste manier om de verspreiding van tijgermuggen te bestrijden, is door de nest- en rustplaatsen van dit insect te onderdrukken. Autoriteiten zeggen elk jaar stilstaand water buiten te voorkomen. Zie verder onze informatie over de tijgermug in ons magazine nr 6 (juni 2019).

Lot-et-Garonne.gouv.fr heeft afgelopen juli een persbericht naar buiten gebracht over het feit dat ook in de Lot en Garonne twee personen door de tijgermug besmet zijn geraakt. Beide personen kwamen terug uit het buitenland. Het departement heeft “muggenbestrijdingsoperaties” uitgevoerd met het doel om alle aanwezige muggen op plaatsen die door de personen werden bezocht te elimineren en zo elk risico op verspreiding van het virus te voorkomen.

Ook in Bergerac zijn 2 gevallen van personen bekend met knokkelkoorts. Beide personen kwamen ook terug uit het buitenland. Ook hier heeft men een muggenbestrijdingsoperatie uitgevoerd op plaatsen waar beide personen geweest zijn.

Print Friendly, PDF & Email