WIST U DAT?

Er bestaat geen Windows app voor de Franse belastingdienst!

Een e-mail die van de Franse belastingdienst afkomstig lijkt te zijn vraagt om de nieuwe versie van impots.gouv.fr voor Windows te installeren, om zo een belastingteruggaaf te ontvangen. Maar pas op, dit is een poging tot phishing die niet beantwoord moet worden.
In de afgelopen weken is het Directoraat-generaal Overheidsfinanciën (DGFiP) op de hoogte gebracht van de verspreiding van frauduleuze e-mails.

Dit keer bestaat de oplichterij erin de ontvanger van de e-mail te doen geloven dat hij de nieuwe versie van impots.gouv.fr voor Windows moet downloaden en installeren op zijn computer, om een vermeende belastingteruggave te verkrijgen. In werkelijkheid is dit een poging tot phishing, een praktijk die bedoeld is om internetgebruikers aan te moedigen om hun bankgegevens te verstrekken.
Bij ontvangst van dit type e-mail moeten bepaalde aanwijzingen de aandacht van de internetgebruiker trekken, zoals spelfouten of een verwijzing naar een persoonlijke e-mail met een klikbare link. Bovendien vraagt de fiscus nooit om bankgegevens, of om persoonlijke gegevens in te vullen. Vooral omdat er geen specifieke toepassing nodig is om toegang te krijgen tot de impots.gouv.fr site (behalve voor de smartphone die je downloadt via de App Store, Google Play of Window Store).

In het algemeen geldt: nooit bankgegevens of andere persoonlijke informatie verstrekken aan een site of dienst die daarom vraagt op een onpersoonlijke manier per e-mail. Het simpele feit dat een verzoek om een e-mail te beantwoorden, zelfs om aan te geven dat het niet geïnteresseerd is, is voor de oplichter een bewijs dat het e-mailadres actief is, en moedigt hem aan om het opnieuw te gebruiken voor andere phishing of spam campagnes.
In geval van twijfel over de identiteit van de afzender van een brief of e-mail met de kop of handtekening van de DGFip, het Franse Ministerie van Financiën en Openbare Rekeningen, verdient het de voorkeur om rechtstreeks contact op te nemen met de belastingdienst.

Print Friendly, PDF & Email