Centrum Parijs eens per maand autovrij

Vanaf 7 oktober 2018 en vervolgens elke eerste zondag van de maand (in 2018: 4 november en 2 december) zal de Parijse binnenstad autovrij zijn van 10h00-18h00.

Alleen inwoners, bestelwagens, openbaar ver-voer, taxi’s en VTC’s worden toegelaten in en uit het gebied bij de filtertoegangspunten.

NIEUWE BENAMING BRANDSTOFFEN

Automobilisten krijgen aan de pomp te maken met nieuwe namen voor hun benzine. Tankstations zijn verplicht nieuwe etiketten te plaatsen, waarbij Euro95 voortaan E10 gaat heten en Euro98 de naam E5 krijgt.
De wit-zwarte labels zijn in de hele Europese Unie hetzelfde en moeten een einde maken aan verwarring bij het tanken over de grens. De oude merknamen blijven voorlopig naast de nieuwe namen op de pomp staan.

In Duitsland, Frankrijk en België zijn tankstations al langer verplicht de met bio-ethanol aangelengde benzine E10 aan te bieden.

De verschillende soorten brandstof zijn binnen het labelsysteem te herkennen aan hun vorm. Zo zijn alle labels voor benzine rond, met een E en een cijfer die het ethanolgehalte aangeven. De symbolen voor diesel zijn vierkant en gasachtige brandstoffen als lpg en waterstof krijgen een ruit.

Ongeveer 10% van de auto’s is niet geschikt voor E10, in de regel zijn dit oude auto’s. E5, dus met de helft minder bio-ethanol, kan volgens de ANWB dan wel getankt worden. Wie twijfelt, kan hier checken.

Print Friendly, PDF & Email