RECEPT MAYONAISE

Ik ben jarenlang een beetje huiverig geweest om zelf mayonaise te maken, terwijl het zo simpel is als het maar kan. Dat kwam omdat het, als ik het probeerde, heel vaak mislukte. De olie en het eigeel wilden niet binden of halverwege begon de mayo toch te schiften en viel hij uit elkaar. Ik deed alles volgens het boekje. Eerst terwijl de mixer draait druppelsgewijs olie toevoegen en pas later steeds wat grotere hoeveelheden. Ik probeerde het met een langzaam draaiende mixer, dan weer met een snel draaiende mixer. Maar toch ging het een van de twee keer fout en moest ik dus zorgen dat ik altijd een pot mayonaise uit de winkel in huis had. Tegenwoordig lukt mijn mayonaise altijd. Dat komt simpelweg omdat ik mijn eieren niet meer in de koelkast bewaar. De eieren hebben dus dezelfde temperatuur als de olie en dat was het probleem. Als het eigeel een andere temperatuur heeft dan de olie willen deze bestanddelen zich niet aan elkaar binden. Bewaar uw eieren dus niet meer in de koelkast ondanks de door de koelkastfabrikant geleverde eierrekjes. Verwijder die rekjes en houdt zo meer plaats over in je koelkast. In de koelkast bewaren is ook nergens voor nodig. De eieren liggen in de winkel ook niet in het koelvak. Bij normaal verbruik blijven de eieren lang genoeg goed om te consumeren, zelfs als je zo’n grootverpakking van 30 eieren neemt.

Ik maak nu meestal een keer per week zelf mayonaise, die veel lekkerder is dan die uit een potje. En ik kan dus ook in smaak variëren. Meestal gebruik ik een neutraal smakende olie, zonnebloemolie bijvoorbeeld. Maar als je een wat forser smakende olie als olijfolie gebruikt, krijg je een steviger smakende mayo. Je kunt mosterd toevoegen zodat je mosterdmayo krijgt, citroen of knoflook. Als je fors azijn toevoegt verdunt de mayo tot een soort slasaus. Je kunt met zelfgemaakte mayo dus meerdere kanten op al naar gelang het gerecht waarbij je de mayo wilt gebruiken. De bereiding is zoals gezegd heel simpel.

Splits een ei en doe de dooier in een kommetje (het eiwit niet weggooien maar gebruiken om losgeklopt met wat melk en bijvoorbeeld maggi een omeletje te bakken dat fijn gesneden door de sla kan. Giet, terwijl je met een mixer de dooier “bewerkt” aanvankelijk druppelsgewijs de olie in het kommetje. Als de olie pakt opnieuw olie toevoegen en naarmate de hoeveelheid in de kom groeit en steviger wordt, kun je meer olie tegelijk toevoegen totdat je een stevige bijna gestolde massa hebt. Daaraan zout toevoegen, mosterd en azijn of citroen, wat de mayo weer soepeler en dunner maakt. Zoals hierboven gezegd kun je de consistentie van de mayo naar eigen behoefte regelen door meer of minder azijn en/of mosterd toe te voegen. En klaar is Kees. Wat je niet meteen nodig hebt bewaren in de koelkast (bijvoorbeeld in een schoongemaakt mosterdpotje dat je af kunt sluiten). En je hebt plek in je koelkast op de plaats waar eerst het eierrekje was. Blijft minstens een week goed.


De mayo kan in combinatie met (Griekse) yoghurt ook goed worden gebruikt als basis voor BBQ sauzen. Een deel mayo en een deel yoghurt (dan is het niet zo vet) kunnen worden aangekleed met mosterd, met uitgeperste teen knoflook en verse tuinkruiden, met tomatenketchup en gemberpoeder. En wat je zelf
maar verzint.

 Beer

 
Print Friendly, PDF & Email