Dat was daar toch lekker ........

EEN GOED BEWAARD GEHEIM, SESAME

SESAME

Valérie heeft heel wat in haar mars, en daar heeft haar lengte niets mee te maken! We kennen elkaar al jaren, van toen zij bij de Ecurie de la Passée serveerde, en zij hartelijk met mijn moeder en mij snavelde… Na een laatste baan in de Sandwicherie in La Roque Gageac wilde ze – eindelijk – eigen baas zijn. Een best wild plan, met een bijzonder smakelijke afloop!

Valérie wist precies wat ze wilde, en daar is haar handige man Roland héél goed in. Midden in St. Cyprien werd de rez-de-chaussée van een verslonsd pandje piekfijn door hem opgeknapt; om van te smullen!
In april 2013 opende Sésame. Waarom de naam? Voor Valérie betekende het een restaurant vol onverwachte verrassingen, net zoals de kelder van Ali Baba. Voor Roland (‘Ce n’est pas LE Sésame) gaat het over sesamzaad, dat Valerie vaak gebruikt als zij ‘altijd weer zo lekker’ voor hem kookte…

De inrichting? ‘Simple comme bonjour’, dat betekent, je voelt je er meteen thuis. Met als blikvanger de gardes (les fouets), opgehangen bovenaan de muur. Waar er bij de opening 15 hingen komen er nog altijd binnen… cadeau, nu omvat de collectie 41 exemplaren.
Open zes dagen per week, van 7h00 tot 18h00, en je kunt er de hele dag eten. Een dagelijks wisselend menu, aangegeven op de twee borden binnen en buiten. Altijd een Plat du jour: 9,50. Persoonlijke favorieten zijn Chili Con Carne, Lasagne en Hasjiesj Parmentier (gehaktschotel ja). Van de week Couscous, met drie soorten vlees (exclusief de vingers), verder bijvoorbeeld Ossobucco, Lamsvlees, Aziatische kip en Axoa de Veau, piment d’espelette, poivrons.
Altijd drie soorten quiches (tartes), met crudités, salade en soms een soepje, 9,00. Tarte Pissaladière / Tarte Chorizo, 2 Poivrons / Tarte Betteraves, patates douces, chèvre (menu 12 Janvier).
Elke dag een Assiette de Sésame, met een kleine specialiteit (bijvoorbeeld Oeufs Cocotte au Saumon) én een grote gemengde salade.
De ‘Assiette de fromage’ kost 4,50. Hoe kan ze het doen? Drie à vier soorten kaas plus een bakje groene salade.
En dan de ‘Desserts’… Ook 4,50. Van Fondant au Chocolat tot Mascarpone, van Panna Cotta Café Chantilly tot Clafoutis Poires Pommes. En dan? De Cheese Cake. De lekkerste ooit geproefd. Wist u dat er een Cri du Cheese cake bestaat? Als je er een mee naar huis neemt, roept hij je, ’s avonds rond een uur of tien. Als antwoord op en oplossing voor ‘un creu’, een knorrende maag. Ideaal!
Alles is ‘fait maison’. Verser kan het niet zijn, en Valérie gaat alleen maar voor een hoog niveau.

Buiten is er een terrasje dat mij aan een cruiseschip doet denken, je kunt er gezellig over de reling kijken. Klanten zijn allerlei locale zaken, van La Poste tot de Bricaunautes tot de Pisciculture; veel ouvriers, blij met de mooie porties; bewoners van St. Cyprien en wijde omstreken: ‘Spread the news’. Buitenlanders zoals Amerikaanse en Engelse ‘Vont et Viennent’, die er al jaren komen en er wel drie keer per week eten. Amper plek voor nieuwkomers en toeristen? Ja! Ha… reserveren. Het kan vanaf zeven uur en dan wordt meteen de vraag gesteld wat je keuze is. Opdat er geen teleurstelling komt als je favoriete Plat al op is.
Glunderend en smakelijk etend zitten vreemdelingen aan tafel, verguld met deze verrukkelijke ontdekking. En niet van plan om het verder te vertellen…

SUZANNE MELTZER

SESAME

Rue Gambetta / St. Cyprien
Tel.: 0553305534

Print Friendly, PDF & Email