marchés aux truffes

Het truffelseizoen begint in de Dordogne. Traditioneel worden in Sainte Alvère op de laatste maandag van november de eerste truffels verhandeld. Het is de grootste Marché aux Truffes van de Dordogne. De eerste truffels zijn er nu, maar de heerlijke speciale aroma’s opsnuiven is heel lastig met een verplicht mondkapje op. De kwaliteitscontroleurs van de markt in Sainte Alvère hebben om die reden gevraagd om de opening van de markt twee weken uit te stellen om met een mondkapje op, rijpe truffels beter te kunnen beoordelen. Deze extra twee weken hielpen de organisatoren ook om de organisatie van de markt te verfijnen.

De voor iedereen toegankelijke Marché aux Truffes in Sainte Alvère vindt nu plaats op maandag 7 december vanaf 10.00 uur. De producenten houden zich uiteraard aan alle verplichte maatregelen in verband met het Corona-virus en bereiden zich voor op een vrij bijzonder verkoopseizoen.

De eerste Marchés aux Truffes zullen plaatsvinden vanaf woensdag 3 december. Producenten zijn sterk afhankelijk van deze markten bij gebrek aan mogelijke verkoop aan restauranthouders die niet voor 20 januari zullen heropenen. Bovendien is er om die reden ook momenteel geen groothandelsmarkt in Sarlat op woensdag. Er zullen niet alleen minder restauranthouders zijn, maar ook minder kopers van ver zolang de 20 kilometer regel wordt gehandhaafd.

De markt wordt buiten gehouden. Dit jaar kunnen wij dus helaas niet genieten van de heerlijke geuren van truffels als de deuren van de hal open gaan. Alleen kwaliteitscontroles zullen worden uitgevoerd in de hal en volgens een vast protocol.
Er zullen nu ongeveer veertig kraampjes op het plein staan terwijl er andere jaren tegen de 70 in de hal stonden.

De openingsdata van de truffelmarkten in Dordogne:
Donderdag 3 december:
Excideuil, Terrasson en Saint-Astier van 8.00uur tot 12.00 uur

Vrijdag 4 december:
Brantôme en Ribérac van 7.00 uur tot 12.00 uur

Zaterdag 5 december:
Sarlat van 8.30 uur tot 12.00
Périgueux
Bergerac
Thiviers vanaf 9 uur

Zondag 6 december:
Sorges
Saint-Geniès vanaf 9 uur

Maandag 7 december:
Truffelmarkt Sainte-Alvère vanaf 10.00 uur

Print Friendly, PDF & Email