Wie ben ik?

Bonjour! Mijn naam is Lindsey Lillian, geboren in Nederland in een klein dorpje vlakbij Leiden
en sinds 9 jaar wonend in “Vive la France” op de grens van de Dordogne en de Lot.

vloggen is mijn passie

la chandeleur

Aan het einde van de maand januari staan alle producten om pannenkoeken te maken in de folders van de supermarkten. Eieren, bloem, melk, suiker, jam, Nutella, honing en meer. Op 2 februari wordt namelijk Chandeleur gevierd.

De naam Chandeleur komt oorspronkelijk van het woord chandelles, wat kaarsen betekent. In kerken worden ze gezegend en blijven ze branden om licht en zuiverheid aan te duiden en het kwaad af te weren. Chandeleur is in Nederland Maria lichtmis. De mis valt 40 dagen na Kerstmis. Het is de herdenking waarbij Jezus, zoals elk eerstgeboren Joods jongetje, wordt opgedragen aan God. Jezus is het licht van de wereld. Het (dag)licht wordt aanschouwd en gevierd door het eten van een crêpe (pannenkoek), die symbolisch staat voor de zon.

Dit feest gaat ook gepaard met bijgeloof. De consumptie van pannenkoeken zou ook een eerbetoon zijn aan de cyclus van seizoenen en meer specifiek aan de komst van de lente, die betere tijden inluidt. Als de boeren geen pannenkoeken maakten met Maria Lichtmis, zou de tarwe het volgende jaar slecht zijn. Om er zeker van te zijn dat de oogst goed zal zijn en de financiën voorspoedig, moesten ze de eerste pannenkoek omdraaien door deze met de rechterhand in de lucht te gooien terwijl ze met de linkerhand een “Louis d’or” vasthielden en vervolgens de pannenkoek perfect in de pan lieten vallen. Een Louis d’or is een goudkleurige muntstuk van koning Louis XIV, le Roi-Soleil, de zonnekoning. Toepasselijk allemaal niet waar? Tot nu toe gooien de meesten nog steeds hun pannenkoek in de lucht.

De Fransen maken altijd van die splinterdunne pannenkoeken. Ik vind het altijd net een zeemlap haha! Ze zijn lekker hoor, maar het is natuurlijk niet te vergelijken met de Hollandse, dikke en vettige pannenkoek. Voor diegene die in de Dordogne wonen en liever een echte Hollandse pannenkoek willen tijdens Chandeleur kunnen terecht bij Les Tulipes in Sarlat-la-Canéda. In dit pannenkoekenhuis kun je kiezen uit verschillen-de soorten pannenkoeken. Zoet en hartig. Naast pannenkoeken hebben ze ook poffertjes en jawel ze hebben stroop en bruine suiker! Ik ben zelf al een paar keer geweest en heb er zelfs een weekje gewerkt om voor iemand in te vallen. De pannenkoeken zijn super lekker.

Helaas door Corona zijn de restaurants dicht, maar mocht je graag een van deze crêpes willen proeven, dan kan je deze bestellen via hun site of telefoonnummer en het ophalen bij het restaurant.

Vier jij Chandeleur? Ik denk altijd bij het eten van een crêpe tijdens Chandeleur aan een aureool op de een of andere manier. Ook rond wat goudkleurig is en licht geeft. Wat denk jij altijd met Chandeleur?

Als afsluiter nog een leuke gezegde. Vul jouw eigen naam in op de stippeltjes:

À la Chandeleur, ……….. fait des crêpes jusqu’à pas d’heure.