Wie ben ik?

Bonjour! Mijn naam is Lindsey Lillian, geboren in Nederland in een klein dorpje vlakbij Leiden
en sinds 9 jaar wonend in “Vive la France” op de grens van de Dordogne en de Lot.

vloggen is mijn passie

Ze vergiftigen mij toch niet?

Op een avond in de herfst at ik bij mijn schoonouders. Ze waren van alles aan het voorbereiden voor het diner. Er stond een mandje vol met champignons………

Ze vertelden dat ze deze uit het bos hadden gehaald, maar dat je moet oppassen dat je niet de verkeerde pakt, want er zitten giftige bij.
Champignons…? Paddenstoelen……?
Uit het bos!? Ehh….. hoe weet je zeker dat je de goede hebt gepakt? Weet je zeker dat er geen een bij zit die toevallig giftig is? Ik kreeg gelijk een raar gevoel in mijn maag en een flashback van de film van Asterix en Obelix tegen Ceasar. Ik kreeg de scène in mijn hoofd dat Asterix een omelet gaat eten die vergiftigd is door giftige paddenstoelen. Mijn hemel.. als dat maar goed gaat dacht ik. Ik kreeg de schaal met de heerlijke gebakken aardappeltjes “pommes Sarladaises” met de paddenstoelen uit het bos. Het zag er voortreffelijk uit en ik ben overigens dol op champignons!

Ik schepte op en nam voorzichtig een hapje. Oké als ik morgen ziek ben, dan weet ik waarvan het komt! Mmm! Het is best lekker!‘En?’ ‘Hoe vind je het?’ ‘Is het lekker?’ werd er aan mij gevraagd. Ik knikte. ‘Oui, très bon.’
Dit zijn cèpes vertelden mijn schoonouders. In de herfst gaan de Fransen, vooral de wat oudere generatie, naar het bos op zoek naar cèpes. Zij weten precies hoe een goede cèpe eruit ziet en welke giftig zijn. Cèpes heb je in verschillende soorten en maten. Mijn twee Franse buurmannen gaan ook heel vaak het bos in en als ze veel hebben gevonden geven ze wat aan ons. Oh, heerlijk denk ik dan en wat ontzettend lief, maar op de een of andere manier krijg ik toch voor een paar seconden dat rare idee van; er zal er toch geen een giftig zijn?

Zo ziet een goede eetbare cèpe er uit:

Dit zijn giftige cèpes:

Bolet de Satan

Bolet Radicant

De cèpe is familie van de bolets (boletus). Eigenlijk zijn alle cèpes bolets, maar niet alle bolets zijn cèpes! De naam “Cep” betekent “stam” in het Gascons. Het Gascons is een dialect van het Occitaans.
Deze bolets noemen ze dus cèpes vanwege hun enorme grote en witte stam. De cèpe heet in het Nederlands: eekhoorntjesbrood. Er zijn maar 4 soorten bolets die cèpes worden genoemd, namelijk; Cèpe de Bordeaux, (gewoon eekhoorntjesbrood), Cèpe Bronzé (bronskleurig eekhoorntjesbrood), Cèpe d’Été (vroeg eekhoorntjesbrood) en Cèpe des Pins (denneneekhoorntjesbrood).

Mocht je zelf op zoek willen naar cèpes? Doe dat dan met iemand die het vaker heeft gedaan of laat voor de zekerheid de cèpes zien aan de apotheker bij de pharmacie. Die kan je vertellen of ze giftig zijn of niet.

Cèpes worden in heel veel gerechten bereid. Je ziet het in paté, gedroogde worst of je kan er soep van maken. Bij sommige restaurants staat het op de menukaart. Mocht je het nog nooit hebben geprobeerd, raad ik het je zeker aan om dit eens een keer te doen. De meest voorkomende gerechten met cèpes zijn de gebakken aardappeltjes zoals de pommes Sarladaises, en de omelette.

Op mijn Youtube kanaal en Facebookpagina heb ik een filmpje gemaakt over de cèpe hoe je deze het beste kunt schoonmaken en hoe je een “omelette aux cèpes” maakt.
Mocht je het leuk vinden kan je het filmpje zien via deze link:
www.youtube.com/watch?v=2eFGmtjp88I

Durf jij het bos in op zoek naar cèpes?

 

Nieuwsgierig geworden?

 

 

Ben je nieuwsgierig geworden en vind je het leuk om een kijkje te nemen op mijn pagina of een filmpje te zien van de omgeving? Je kunt mij volgen op Instagram, mijn Facebookpagina liken, wordt bevriend of bekijk mijn filmpjes op Youtube.

YOUTUBE:
https://www.youtube.com/channel/UCASERQK531INLG8TyYg4zKg
of klik hier

FACEBOOK: https://www.facebook.com/lindseylillianinfrance
of klik hier

INSTAGRAM: lindseylillianinfrance

 

Wie weet tot gauw!

Bisou!

Lindsey Lillian

 

Print Friendly, PDF & Email