Oktober is wat tuinwerk betreft eigenlijk een beetje een onbestemde maand. Het kan hier nog prachtig weer zijn overdag. De nachten worden steeds kouder. Veel bloeiende planten zijn uitgebloeid. De moestuin is bijna leeg. Heel veel te doen is er niet. Wel kunnen/moeten – als je die hebben wilt – de bollen in de grond en kan er in de moestuin nog wat gezaaid worden: (winter)spinazie om vanaf december nog wat te kunnen oogsten.

Ik zelf ruim wat op; uitgebloeide eenjarige zomerbloemen gaan op de composthoop (want het aanzicht is vaak zo treurig) maar echt winterklaar maken van de tuin doen we tegenwoordig niet meer. Hagen en fruitbomen kunnen gesnoeid worden. Vooral mijn pruimenbomen moeten een forse snoeibeurt hebben want er zijn diverse grote takken afgeknapt onder de last van een meer dan overvloedige pruimenoogst. Ik heb dan ook maar pruimenjam gemaakt, maar het meeste is op de composthoop beland. Het is kennelijk een zeer goed groeiseizoen geweest. Waar dat precies door komt weet ik niet. Veel regen in de lente en veel warmte in de zomer dacht ik zelf, maar volgens mijn Franse buurman moet het in ieder geval ’s winters wat gevroren hebben om de fruitbomen aan te zetten tot een grote vruchtzetting. Ik heb overigens de indruk dat mijn bomen niet de enige zijn met te veel gewicht aan vruchten. Ik heb diverse notenbomen gezien die half door midden gebroken waren door de last van hun vruchten. Vorig jaar was de notenoogst mager omdat het in de lente toen de notenbomen bloesemden nog een paar nachten flink vroor. Ook mijn vijgenoogst mislukte daardoor toen. Maar andere fruitbomen zoals kersen hadden er geen last van, mogelijk dat ze voor of na de vorstperiode bloeiden. Het luistert kennelijk nauw, wel wat vorst maar niet te laat en niet te veel.

Verder maak ik ook alvast wat zaaibedden in de moestuin gereed voor het vroege voorjaar en kan ik nog gras zaaien op de plekken die door de zomerdroogte kaal geworden zijn. Maar daarmee houdt het in mijn tuin wel op.

 Beer

 
Print Friendly, PDF & Email