SNOEIEN VAN FRUITBOMEN

Wij hebben een sterk verwaarloosde tuin “geërfd”. Ooit heeft een van de vorige bewoners van ons huis duidelijk moeite gedaan om een mooie tuin aan te leggen maar na die bewoner is er een aantal jaren niet of nauwelijks aan onderhoud gedaan. Er staan dan ook her en der sterk verwaarloosde fruitbomen en er stonden een paar volledig overwoekerde druivenstokken. Er is een appelboom, die een overvloed aan appels produceert waarvan 90% voortijdig afvalt of aan de boom verrot. De appels, die wel goed genoeg blijven om geplukt te worden, zien er niet echt fraai uit, maar zijn (geschild) heerlijk. Er zijn pruimen (gele mirabellen), die nauwelijks iets produceren en pruimen (kleine blauwe) die zoveel produceren dat je er gek van wordt omdat je hele tuin in de zomermaanden vol ligt met blauwe pruimen (wat wespen aantrekt) en er zijn dit jaar door de zwaarte van de vruchtenlast diverse grote zwaar beladen takken van de bomen afgebroken. Hoe die kleine blauwe pruimen heten weet ik niet, er zijn enorm veel soorten blauwe pruimen. Er is van de pruimen prima jam te maken en ik heb er ook maar wat gedroogd (eerst een paar weken in de zon en later afmaken in de oven). Maar wij lijden niet aan constipatie dus veel gedroogde pruimen heb ik niet nodig. Pruimenjenever stoken gaat me te ver maar ik zou gemakkelijk een forse wintervoorraad drank kunnen aanleggen. Er is een perenboom die wel produceert maar aan de helft van de takken en een ander appelboompje dat welgeteld dit jaar één appel leverde die ook nog eens voortijdig uit de boom viel. De druiven, nu ze eenmaal zijn bevrijd, produceren wel wat maar je moet de trossen voor de helft afdanken.

We wonen hier nu precies een jaar dus ik heb een vol tuinseizoen kunnen zien hoe mijn fruitplanten er voor staan. En de conclusie is duidelijk: er moet flink achterstallig onderhoud worden gepleegd. Snoeien dus en in het voorjaar bemesten.

Er zijn twee soorten fruitbomen: pitvrucht (appel en peer) en steenvrucht (kers, pruim). Pitvruchtbomen kun je het beste snoeien in januari/ februari als het droog is en niet hard vriest. Steenvruchtbomen in september/oktober na de pluk. Overigens smokkel ik wel wat met deze regels en pas ze aan aan wat mij het beste uit komt. Uiteraard snoei je niet tussen de bloeitijd en de pluk tenzij dat echt moet.

De hoofdregels van snoeien zijn:

  • scherp gereedschap gebruiken om zo glad mogelijke afsnijdingen te bereiken
  • zorgen dat er licht en lucht in de kruin van de boom kan komen
  • zorgen dat takken elkaar niet kruisen en daarmee elkaar kunnen beschadigen
  • waterloten (lange stakerige takken die meestal recht omhoog gaan) wegknippen
  • zorgen dat er niet te veel maar wel goede vruchten komen (door de zijtakjes waaraan de vruchten komen in te korten tot aan de derde knop)
  • en tenslotte (desgewenst) de vorm van de boom naar eigen smaak te richten.

Voor druiven gelden andere regels, net als voor rozen. Daar kom ik nog wel een keer op terug.

Beer

 

Print Friendly, PDF & Email