STEKKEN

Wie in Nederland wel eens in een tuincentrum komt (kwam) en dan hier in Frankrijk een tuincentrum of tuinafdeling bezoekt, verbaast zich vaak over het verschil in prijs. Ik tenminste wel. Alle planten zijn hier duurder dan in Nederland en soms echt veel duurder. Echt verbazingwekkend is dat misschien niet omdat mij regelmatig overkomt dat ik bij thuiskomst als ik de aangeschafte planten in de vollegrond zet of een grotere pot geef, vaak een labeltje aantref met daarop “Aalsmeer”. Het lijkt me een dure grap om potplanten helemaal uit Nederland te laten komen en ook niet goed voor het milieu. Dus zelf zaaien of stekken is beter, ook voor de portemonnee. Gelukkig laten veel planten zich vrij gemakkelijk stekken. Hieronder behandel ik de geranium en de oleander omdat die lang bloeien en goed in het klimaat hier passen.

In de Nederlandse tuinboekjes wordt als ideale stekmaand vaak augustus gegeven, maar dat vind ik voor hier wat aan de vroege kant. Ik houd september aan of in ieder geval na 15 augustus omdat dan meestal hier de grootste hitte en droogte voorbij is. Stekken kan op twee manieren: in (stek)aarde of in een potje water. Mijn geraniums stek ik altijd in aarde. Snij met een scherp mes een gezonde stengel (maximaal 7 cm lang) af, verwijder de onderste bladeren maar zorg dat er nog wel bladeren aan blijven en knip eventuele bloemknoppen weg (de stek moet alle beschikbare energie steken in het vormen van wortels, niet in het produceren van bloemen). Doop de afgesneden stengel met de voet in stekpoeder en klop het overtollige stekpoeder eraf. Plaats de stengel in een potje gevuld met stekgrond. Dat kan gekocht worden maar is ook eenvoudig zelf te maken door wat losse aarde te mengen met wat scherp zand zodat een luchtig en gemakkelijk door de tere jonge wortels te penetreren mengsel ontstaat. Geef flink water en houd vochtig. Dat kan door de potjes met stekjes in een klein broedbakje te plaatsen of nog simpeler de potjes in een plastic zakje te zetten. Controleer regelmatig of er niet te veel vocht op de bladeren blijft liggen om rotting te voorkomen. Zet de stekjes of het broedbakje op een lichte warme plek maar niet in de volle zon. Na een week of drie moeten er tekenen van groei zijn en kunnen de stekjes als normale geraniums behandeld worden.

Oleanders kunnen op dezelfde manier gestekt worden maar ik had een beter resultaat met een jampotje met water. Zet daarin de stekken en wacht tot er onderaan de stekken kleine witte wortels ontstaan. Dat duurde bij mij ongeveer 4 weken. Daarna oppotten in losse aarde en op lichte warme plaats zetten (niet in volle zon).

Ook de hibiscus kan gestekt worden in aarde met stekpoeder net als de geraniums maar reken wel op wat langere tijd voordat de stekken aanslaan.

Geraniums verdragen geen vorst en moeten ’s winters vorstvrij worden bewaard.

Oleanders kunnen wel wat vorst verdragen maar in potten plaats ik ze ’s winters altijd tegen de muren van het huis zodat ze niet met wortelkluit en al kunnen bevriezen.

 Beer

Print Friendly, PDF & Email