....veldzicht....

Lang geleden, ik was 21, schreef ik (al) voor het Harlekijnblad, van en voor Herman van Veen. Mijn pseudoniem? Veronica Veldzicht! 

Midden maart. Het is morsig weer in de Dordogne. Dan dagen regen, dan weer min vier graden vorst ‘s ochtends en plus 27 ‘s middags. Met volle zon…
Uit Nederland komt geweeklaag over het vreselijke weer, zelfs sneeuw in Limburg. Echt opwekkend klinkt het niet.
Dag één begint met de bloei van ‘die takken met rose bloemen’. Ik zet ze in een vaas, mijn Franse leerling komt binnen en zegt: “Ha, du Buisson Ardent…”
Dag twee sta ik bij X in de tuin verrukt te snuiven… ‘Ruik je dat? Die honinggeur van gele sleutelbloemen”.
Dag drie loop ik bij mijn huis langs het talud. En sta stokstijf stil, ik weet niet wat ik zie, ja, ik kom ‘ogen tekort!’. Een veld(zicht) van ereprijs, madeliefjes, paardenbloemen, kleine gele bloemen… Ik maak gauw een foto. Maar ja, als je ogen eenmaal geopend zijn? De lente barst uit zijn voegen; de gele primula’s in de bossen en langs de weg; sleutelbloemen in pastelkleuren in de tuin; blauwe druifjes op onmogelijke plaatsen; overal kleine narcissen die ik destijds o.a. in ‘mijn tuinen’ plantte; speenkruid; hyacinth (geurend naast het bed); maagdenpalm volop bloeiend; amandelbomen, zelfs de blauwe iris bloeit, en de magnolia barst van de (barst uit zijn) knoppen. Wat krijg je daar een goede bui van.

                                       paquerette                                                                              ereprijs                                                                                      sleutelbloem

                                     blauwe druif                                                                                  hyacinth                                                                                  madeliefje

 

De tuinmannen en –vrouwen onder ons weten vast meer soorten. En van hoeveel kennen we de Franse naam?
De dag van de lente zelf komt Radio France Bleu Périgord met Chansons die over de lente gaan. Leuk! Hierbij dan (en de lijst is niet compleet, ik koos voor de Franse titels, maar, zoals blijkt, Rammstein en Tokio Hotel bezingen de lente in het Engels…)

   Au Printemps – Jacques Brel
   Y’a Le Printemps Qui Chante – Claude François
   Le Printemps – Michel Fugain
   Enfin Le Printemps – Edith Piaf
   Y A De La Joie – Charles Trenet
   C’est Le Printemps – Léo Ferré
   Quand Le Printemps Revient – Hugues Aufray

 

   Van deze Tijd:
   Printemps Arabe – Tryo
   Printemps – Coeur de Pirate

 

   Ooit van gehoord:
   C’est le Printemps – Jean René
   Isabelle, voila le Printemps –  Ricet Barrier
   C’est moi le Prints – Daniel Darc

PS: Ik kende er een aantal van, van Huques Aufray had ik vroeger een epeetje! Heb pas recentelijk ontdekt wat hij bedoelde met ‘leprintrevient’, hij slikte het woord ‘printemps’ half in!

Ik wens allen veel plezier met kijken, snuiven, ja luisteren natuurlijk ook, waar komen al die vogels ineens vandaan? De Fauconnier van Les Milandes, Patrick Mercier, de overbuurman, zegt dat er ‘bij ons’ 55 soorten vogels zijn!

        (votre) VERONICA VELDZICHT

Print Friendly, PDF & Email