POMPEII
de grote ramp
De stad Pompeii (plaats in Italië, in de buurt van Napels) is de beroemdste oudheidkundige stad ter wereld. De stad kreeg op 24 en 25 augustus in het jaar 79 na Christus een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Een grote aswolk overspoelde de stad in enkele dagen. Veel mensen werden in hun slaap verrast. De meeste bewoners konden echter wegkomen en keerden enkele weken na de ramp terug naar hun stad. Sommige bewoners begonnen op de plekken te graven waar zij dachten dat hun huis gestaan had. De mensen groeven verticale gangen met zijgangen en gingen zo van vertrek naar vertrek en namen hun bezittingen mee.
Archeologen kwamen huizen tegen waar het marmer van de muren was gehaald en de beelden meegenomen waren.
Onder de aslagen waren nog veel giftige dampen aanwezig waardoor alsnog veel mensen om het leven kwamen. De tunnels werden dus te gevaarlijk. Al snel gaven de inwoners de moed op en stopten zij met de opgravingen.
Honderden jaren lang wordt er al gegraven en worden er oudheidkundige schatten gevonden. Sindsdien zijn grote delen van de stad blootgelegd en geeft de plaats een goed beeld van het Romeinse dagelijks leven van toen. Ook nu worden er nog dagelijks schatten gevonden.
Pompeï staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Wij kunnen u zeker aanraden om als u ooit in Italië bent een uitstapje te maken naar Pompeii. U zult versteld staan van de prachtige fresco’s; de ontroerende door as bedolven lichamen.
Kortom: doen!
Gerard