Een cruise-vakantie is dat wel wat voor ons?

Ingezonden door André en Eric

Een aantal jaar geleden kwam bij ons het idee op om eens een cruise te gaan maken. We hadden echter nog wel zo onze bedenkingen. Was een cruise bijvoorbeeld niet alleen iets voor oude mensen met te veel geld? Was het geen enorm saai gebeuren? De aanbiedingen die ons via het internet en de mail bereikten leken redelijk betaalbaar, dus gingen we maar eens verder kijken. Toen bleek al snel dat de bijkomende kosten, zoals verplichte fooien van soms wel €50,- per persoon per dag, havengelden en dergelijke, de prijzen behoorlijk opdreven. En met ons drinkgedrag (Nederlanders in Frankrijk) zou de drankrekening ook een flinke aanslag op ons budget worden.

In 2017 zijn we toch weer eens verder gaan kijken en bleek dat bij de meeste maatschappijen de prijzen inmiddels inclusief fooien, havengelden en dergelijke waren en dat je voor een heel schappelijke prijs een drankenpakket kunt kopen. Dat heeft ons doen besluiten om in 2017 toch onze eerste cruise-vakantie te maken.

In oktober van dat jaar hebben we met Costa een cruise gemaakt in de oostelijke Middellandse Zee. Eerst bezochten we zelf de steden Turijn en Venetië. Turijn is een echte aanrader. Wat een mooie stad is dat. De Italianen zijn bovendien zeer gastvrij. Turijn staan ook bekend om zijn aperitivo. In meerdere cafés in de stad kan je tussen 19.00 en 22.00 uur gebruik maken van een zeer overdadig tapas buffet. Aan de bar bestel je de aperitivo formule en je betaalt voor je eerste glas wijn €10,00. Je mag dan onbeperkt gebruik maken van het buffet. Voor elke volgend glas wijn betaal je de normale prijs zo’n €4,00.
We moesten in Venetië zijn omdat de cruise daar vertrok. Die stad moet je zeker een keer gezien hebben maar verder mijden. Drommen toeristen schuifelen er (mede door de vele cruiseschepen die er komen) door de straatjes en over de pleinen. De stad is natuurlijk heel bijzonder en zeker een bezoek waard maar één keer is genoeg.

Onze cruise was fantastisch. De eerste keer dat je op zo’n schip komt kijk je je ogen uit. Alles is even luxe en mooi. Onze buitenhut met balkon overtrof al onze verwachtingen. Het eten (twee maal daags een zes-gangen keuzemenu) was werkelijk voortreffelijk, de bediening super vriendelijk, het entertainment top en de faciliteiten aan boord te veel om op te noemen. Wij hadden gekozen voor de late shift (21.00 uur) voor het diner en bezochten daarvoor elke avond de eerste show in het theater met elke keer weer top artiesten. Op één zeedag na voeren we ‘s nachts en waren we elke dag weer op een andere plek. We bezochten achtereenvolgens Bari, Athene, Olympia, Corfu, Dubrovnik en Triëst (Trieste). De dag op zee was ook geen straf. Naast alle activiteiten die er georganiseerd worden (van kookcursussen tot danslessen) kan je jezelf aan boord prima vermaken in de vele bars, restaurants, zwembaden, wellness, fitness, 4D bioscoop of het casino.

Onze eerste ervaring met een cruise heeft alle vooroordelen weggenomen en is ons zo goed bevallen dat we in oktober 2018 weer een cruise met Costa hebben gemaakt.
Dit keer vertrokken we vanuit Marseille en, naast twee zeedagen, bezochten we Malaga, Cadiz, Lissabon, Valencia, Barcelona en Savona. Voor een volgende vakantie kiezen we even wat anders maar onze laatste cruise hebben we zeker nog niet gemaakt.
Wat ons betreft is een cruise-vakantie een echte aanrader.

                                                                                 Dit is een bijdrage van André en Eric, waarvoor onze hartelijke dank!