IJSLAND

VAKANTIE NICO EN INEKE JULI/AUGUSTUS 2018

 

Met je eigen Volkswagen campertje helemaal naar IJsland! “Kan dat dan”, vroegen wij ons af? Misschien hadden we het moeten weten, maar voor ons is het idee nieuw en heel aantrekkelijk. Nu blijkt ook nog dat er ieder jaar een reis naar IJsland voor Volkswagen campers wordt georganiseerd. We schrijven ons in en rijden in juli ruim 2000 km naar Hirtshals. Hier ontmoeten we de rest van de groep; 15 Volkswagen campertjes staan op een rij bij de camping in Hirtshals. Wat een leuk gezicht. De volgende ochtend rijden we de boot op en we komen twee en een halve dag later in een omgeving die wij in Europa niet kennen. Wat een indrukken, meteen al de eerste dag viel onze mond open van verbazing: “zo moet de aarde er hebben uitgezien toen hij net was ontstaan”. Spuitende geisers, vulkanen, overal lava, alles kregen we die eerste dag al te zien.
Natuurlijk is IJsland niet alleen maar lava en geisers. Er zijn ook groene weiden waarop koeien of schapen lopen. Soms echte zandstranden, al waren die uitzonderlijk. Geen bomen, nou ja een enkele. Er is 1 asfaltweg, de ringweg nr. 1. Verder heel veel gravel wegen met enorme gaten of keien. We zijn wat door elkaar gerammeld deze vakantie. Maar het is het waard!
Ook zijn we twee keer met een boot op stap geweest, de eerste keer om walvissen te spotten; wat een geweldig gezicht om die enorme beesten uit het water te zien springen alsof ze geen gewicht hebben. De tweede keer gaan we naar Grimsey, een eiland dat op de poolcirkel ligt. Dat is minder, drie kwart van de reizigers had zakjes nodig om de inhoud van heel veel magen in te deponeren. Er is een stewardess die steeds weer met schone zakjes aankomt, als de oude vol zijn. Leuk beroep. En na drie uur varen en afzien ben je er dan. Helemaal niets te zien, alleen een bordje “arctic circle”. Ik kan wel zeggen, een dieptepunt van de reis.
Wat wij heel leuk vinden zijn de aanduidingen van warme baden langs de weg. Je zet je auto neer, doet zwemkleding aan en gaat heerlijk liggen in een “hotpot”, zoals de warmwaterbaden hier heten. Buitentemperatuur een graad of 10 en in de hotpot 40 graden; wat heerlijk. Het bijkomend voordeel is dat campings vaak maar één douche hebben op een man of honderd. Zo blijven we toch schoon.

IJsland is niet goedkoop, vooral alcohol is heel erg duur. Een glaasje wijn kost al snel €10,-. Maar eigenlijk is alles er duur.
Toch zouden we er zo weer naartoe gaan; het land is zo indrukwekkend en we hebben zoveel indrukken opgedaan dat we heel graag nog een keer zouden willen, maar dat zit er waarschijnlijk niet in.

Nico en Ineke, bedankt voor jullie leuke in interessante bijdrage!