petra

JordaniË

petra-8.300x225x72
petra-17-300x225x72
petra-9-300x225
petra-14-300x225x72
petra-10-300x225x72
petra-7-300x225

Over Petra

We wisten dat het een mooie reis zou worden, maar zo’n ongelofelijke belevenis hadden wij niet verwacht. Het hoogtepunt van de reis was natuurlijk Petra. Petra is enkele tientallen kilometers groot en is volledig uitgehakt in rozerode zandsteen.Iedereen heeft waarschijnlijk de mooie beelden gezien in de film ‘Indiana Jones and the last crusade’ van Stephen Spielberg. Werkelijk schitterende beelden, maar als je dan in Jordanië voor de “echte” schatkamer staat, dan weet je werkelijk niet wat je ziet. Geweldig! Je moet eerst zo’n 2 km lopen door een kloof (siq). Dat is op zich al een hele belevenis. Het meest magische moment is het laatste deel van de kloof. Door de donkere kloof loop je naar de opening van Petra en wel naar het bekendste monument van de hele stad, namelijk Khazne Al-Firaun, ofwel de schatkamer. Vanuit de smalle kloof zie je langzaamaan uit het niets een rozerode lichtstraal tevoorschijn komen. Je loopt letterlijk op een schat af. De schatkamer is zo’n 40 meter hoog en heeft imposante zuilen, nissen en pilaren. Veel archeologen zijn enorm onder de indruk van het  niveau van dit eeuwenoude monument.

Aan de bovenkant zie je een gebroken zuilengang (colonnade) waar bovenop een urn staat. Het monument dient als graf, maar dankt de misleidende naam schatkamer aan de lokale bedoeïenen. Zij zijn er namelijk van overtuigd dat een Egyptische farao zijn schat in de urn heeft verstopt. Dat verklaart dan ook meteen de vele kogelgaten die je ziet. Deze werden waarschijnlijk veroorzaakt door het proberen om de urn open te breken.

Nog helemaal onder de indruk van dit bouwwerk liepen wij verder. Er was natuurlijk nog veel meer te zien. Een paar meter verder kwamen wij bij het amfitheater. Het enige amfitheater dat uit de rotsen is gehakt. De Romeinen hebben het theater later nog verder uitgebreid om aan ongeveer 8000 toeschouwers plaats te bieden. De banken zijn uitgehouwen uit de rotspartijen. Er is te veel te zien om alles goed op te nemen. Je valt van de ene verbazing in de andere. Schitterend allemaal. Na een adembenemende tocht over 800 uitgehouwen traptreden omhoog kom je bij het klooster, ofwel de Monastry, op de top van de berg Ad-Deir. Het is een steile klim met waanzinnige berguitzichten. Eén dag in Petra is gewoon te kort. Er is nog veel meer te zien.  Dit was een reis om nooit meer te vergeten!