Journées européennes du patrimoine 2023

De 40e editie van “Journées du Patrimoine” vindt plaats op 
zaterdag 16 en zondag 17 september

Kastelen, kerken, locaties, tuinen: er zijn heel veel activiteiten. Voor deze 40e editie van les “Journées du Patrimoine” zet le ministère de la Culture et le conseil de l’Europe “le Patrimoine vivant” en “le Patrimoine du sport” in de schijnwerpers.

Er zijn veel evenementen georganiseerd door le ministère de l’Économie et des Finances waarbij bijvoorbeeld ambachtslieden en industriëlen aanwezig zullen zijn, die hebben bijgedragen aan de Franse knowhow.
Er is ook een selectie van voorwerpen te zien van de grote tentoonstelling “Fabriqué en France” die begin juli in l’Élysée werd gehouden.
Maak tijdens het bezoek kennis met het personeel van het ministerie, de hondengeleiders en de motorrijders van de douane, die je alles zullen vertellen over hun werk, hun dagelijkse routine en hun missies, evenals de topsporters die Frankrijk zullen vertegenwoordigen op de Olympische Spelen van Parijs 2024.

Er is heel veel te zien en te doen gedurende deze dagen. Te veel om op te noemen! Een hele kleine selectie: 

Le Musée National de Préhistoire in Les Eyzies (bestaat 100 jaar!) heeft op deze dagen een speciaal programma.

Le château de Biron: “van kelder tot zolder”
Deze dagen krijgen bezoekers de kans om het Château de Biron van boven naar beneden te verkennen. Er zijn rondleidingen gepland op zaterdag en zondag van 10.30 tot 17.30 uur. Ze nemen je mee tot aan de monumentale dakconstructie van 14 meter hoog. 

Of bezoek de tentoonstelling “Pensées premières”.
Deze tentoonstelling, georganiseerd door de Conseil départemental in het kader van “l’année du dessin en Dordogne”, toont tot 5 november een honderdtal werken uit de collectie van la Fondation Maeght, la collection Brache Bonnefon, werken van Braque, Miró, Calder, Chagall…

Le Château de l’Herm, in Rouffignac-Saint-Cernin-de-Reilhac, werd populair door de roman “Jacquou le Croquant”. Het was het huis van “le comte de Nansac”. Het gebouw uit de 16e eeuw raakte in verval. Het wordt nu gerestaureerd dankzij de passie van de nieuwe eigenaar, Nicolas de Laage de Meux. Het kasteel is open voor het publiek van donderdag tot en met zondag.

Les forges de Savignac-Lédrier, gebouwd op de oevers van de Auvézère, werkte tot 1930 en de draadtrekkerij tot 1975. Rondleidingen door dit industriële erfgoed vinden plaats op zaterdag en zondag van 10.00 tot 18.00 uur. Een smid zal demonstraties geven. Gratis toegang.

U kunt hier meer informatie vinden! Nogmaals, er is heel veel te zien en te doen!