La Toussaint, le Jour des Morts (la Commémoration de tous les Fidèles Défunts) et Jour de l’Armistice
Allerheiligen, Allerzielen en Wapenstilstand
1 november: La Toussaint (Allerheiligen)
Aan de vooravond van Allerheiligen wordt Halloween gevierd, oorspronkelijk als herdenking van de doden.
“La Toussaint” (Allerheiligen) wordt gevierd op 1 november en is een christelijk feest ter nagedachtenis van alle heiligen en martelaren.
Op 2 november is het “Le jour des morts” (Allerzielen) en komt men samen om alle overledenen te herdenken. Op Allerheiligen en Allerzielen bezoeken veel families het kerkhof. Het is een gelegenheid voor katholieken om bloemen te leggen op de graven van hun dierbaren.
Chrysanten zijn ongetwijfeld de bloemen die begraafplaatsen sieren op Allerheiligen en Allerzielen. Deze traditie gaat terug tot de Eerste Wereldoorlog. Er ontstond toen de gewoonte om bloemen te plaatsen op de graven van overledenen. Tijdens de wapenstilstand van 1918, zou Clémenceau de Fransen hebben opgeroepen om de graven van de soldaten die aan het front waren gesneuveld, “te laten bloeien”. Omdat het in deze tijd van het jaar noodzakelijk was om een bloem in volle bloei te vinden, werd de chrysant in die tijd veel gebruikt en is in de loop der jaren een essentieel synoniem geworden van Allerheiligen en Allerzielen. Tegenwoordig worden jaarlijks miljoenen potten met chrysanten op de graven in Frankrijk geplaatst. De laatste weken van oktober staan speciale stallen bij tuincentra, supermarkten en bouwmarkten vol met allerlei soorten bolchrysanten. Maar het is echt een Franse traditie. In Nederland wordt de chrysant vaak geassocieerd met de dood.
Allerheiligen is een nationale feestdag in Frankrijk.
2 november: le Jour des Morts (Commémoration de tous les Fidèles Défunts) (Allerzielen)
Sinds 1048 worden op 2 november de overleden gelovige katholieken herdacht: Allerzielen, het Feest van de Doden. Officieel heet de dag in Frankrijk Commémoration des fidèles défunts, of Commémoration des morts. Wanneer de dag op een zondag valt, wordt het feest verschoven naar 3 november.
Een Franse traditie is dat bloeiende chrysanten op de graven worden geplaatst, waardoor de begraafplaatsen een kleurrijk geheel vormen.
In tegenstelling tot Allerheiligen is Allerzielen geen officiële feestdag.
11 november: Jour de l’Armistice (Wapenstilstand)
Op 11 november is de jaarlijkse herdenking van de wapenstilstand van 11 november 1918, die het einde betekende van de Eerste Wereldoorlog.
In Frankrijk is 11 november een nationale feestdag.
Op 11 november 1918 om 5 uur ‘s nachts werd de Duitse capitulatie nabij Rethondes (Forêt de Compiègne, Bos van Compiègne) getekend, maar de wapenstilstand ging pas in om 11 uur. Tijdens deze laatste 6 uur vielen aan beide kanten nog vele slachtoffers, terwijl de overgave al ondertekend was.
Op 11 november 1920 werden de resten van een onbekende soldaat die tijdens de oorlog van 1914-1918 was overleden, begraven onder de Arc de Triomphe in Parijs. Via de onbekende soldaat wordt hulde gebracht aan de doden voor Frankrijk en meer in het algemeen aan hun broeders in de strijd.