Een gewaarschuwd mens ......

Groene knolamaniet

Eekhoorntjesbrood

Nogmaals een waarschuwing (update oktober 2023)

Wij kunnen er niet genoeg voor waarschuwen. Het seizoen is weer begonnen, dus doe heel voorzichtig!
Sinds 1 juli 2023 zijn in Frankrijk al meer dan 600 gevallen van paddenstoelvergiftiging geregistreerd!

Pas op voor vergiftiging (update oktober 2022)

Het paddenstoelenseizoen is begonnen, wees waakzaam! Paddenstoelen plukken en eten: pas op voor vergiftigingsgevaar!
Ieder jaar waarschuwen wij voor het plukken en eten van champignons. Het komt vaak door verwarring van een eetbare soort met een giftige soort, consumptie van eetbare paddenstoelen in slechte staat, slecht gekookt of slecht geconserveerd. Of je nu een kenner bent of af en toe plukt, het is een activiteit die kan leiden tot zeer ernstige gezondheidsrisico’s. Duizend gevallen van vergiftiging worden elk jaar betreurd. De gevolgen voor de gezondheid van een vergiftiging kunnen ernstig zijn en tot ziekenhuisopname leiden: ernstige spijsverteringsstoornissen, niercomplicaties, leverschade die een transplantatie kan vereisen. Het kan zelfs dodelijk zijn. Deze vergiftigingen vinden voornamelijk plaats in oktober/november, wanneer de weersomstandigheden neerslag, vochtigheid en frisheid combineren. Deze omstandigheden bevorderen de groei en het plukken van paddenstoelen. Om deze risico’s te beperken, nodigt l’Agence Nationale de Sécurité Sanitaire de l’Alimentation (ANSES) u uit om bepaalde aanbevelingen op te volgen.

Voor het plukken:

  • Zorg voor een rieten mand, krat of kartonnen doos voor de paddenstoelen. Gebruik nooit plastic zakken, deze versnellen het rotten. De bak moet groot genoeg zijn om verschillende soorten van elkaar te scheiden om vermengen te voorkomen;
  • Pluk op een plaats ver van vervuilde locaties want paddenstoelen absorberen de verontreinigende stoffen waaraan ze worden blootgesteld.

Tijdens het plukken:

  • Verzamel alleen paddenstoelen die je heel goed kent: sommige zeer giftige paddenstoelen lijken erg op eetbare soorten;
  • Let op: daar waar je eetbare paddenstoelen hebt geplukt, kunnen nog een jaar giftige paddenstoelen groeien;
  • Kies alleen exemplaren in goede staat en neem de hele paddenstoel (steel en hoed) om identificatie mogelijk te maken;
  • Vermijd het oppakken van jonge exemplaren die nog niet zijn gevormd.

Na het plukken:

  • Was de handen grondig;
  • Maak een foto voordat ze gekookt worden;
  • Eet bij twijfel niet voordat u deze heeft laten controleren door een apotheker of een mycologievereniging;
  • Bewaar de paddenstoelen en vermijd elk contact met andere voedingsmiddelen in de koelkast (maximaal 4°C) en consumeer ze binnen 2 dagen na het plukken;
  • Eet nooit rauwe paddenstoelen en kook elke soort apart en voldoende. Dit vernietigt parasieten en bacteriën, en maakt bepaalde soorten eetbaar;
  • Eet champignons in redelijke hoeveelheden, d.w.z. 150 tot 200 gram per volwassene per week;
  • Bied jonge kinderen nooit geplukte paddenstoelen aan en vermijd dit ook aan senioren (hoog risico op uitdroging en overlijden bij vergiftiging) en zwangere vrouwen;
  • Eet geen paddenstoelen die alleen worden geïdentificeerd door middel van een app op een smartphone vanwege het grote risico op fouten.

Bij het optreden van symptomen na de consumptie van paddenstoelen: buikpijn, diarree, braken, misselijkheid, tremoren, duizeligheid, in het bijzonder visuele stoornissen, moet u onmiddellijk een antigifcentrum bellen om deze consumptie te vermelden. Noteer de tijden van de betreffende maaltijd en het optreden van de eerste tekenen, en bewaar de overblijfselen ter identificatie. De tijd die nodig is voor het optreden van symptomen varieert: van enkele uren na con-sumptie tot meer dan 12 uur. De toestand van de bedwelmde persoon kan snel verslechteren.

De waarschuwing geldt overigens ook voor kastanjes die giftig zijn, en kastanjes die eetbaar zijn! Kastanjes, cantharellen, eekhoorntjesbrood…: pas dit najaar op voor verwarring met giftige planten en paddenstoelen. Naast de verwarring tussen paardenkastanje en kastanje (de schil van de kastanje is bruin en heeft veel lange stekels en die van een paardenkastanje is dik en groen voordat ze bruin worden als ze gevallen zijn, voorzien van kleine uit elkaar geplaatste en korte pieken) en die tussen bittere en eetbare pompoenen (kalebassen) (niet eetbaar en giftig: zeer bittere smaak en groen, witachtig of geel vruchtvlees en de vorm is bolvormig of eivormig en ze hebben een gladde of “wrattige” schors).
Ieder jaar worden in Frankrijk duizend vergiftigingen door schimmels betreurd.

Bij levensnood: bewustzijnsverlies, ademnood… bel 15 of 112.

Service-Public.fr

Een echtpaar en een lid van hun familie gingen op zoek naar champignons en plukten wat zij dachten dat het eekhoorntjesbrood was (in het Frans bekend als “bolets”). De paddenstoelen waren in feite Amanita Phalloïden (ook bekend als de “dodelijke hoed” of “groene knolamaniet”), die zeer giftig zijn. Slechts de helft van één ervan kan al genoeg zijn om een mens te doden, en de toxiciteit wordt niet verminderd door koken, invriezen of drogen.
De vrouw, de man en zijn zus waren allemaal erg ziek geweest na het eten van de schimmels. Drie dagen nadat het trio de paddestoelen had gegeten werd het lichaam van de 49-jarige vrouw door haar man ontdekt.
Zij bleek overleden te zijn. Een onderzoek naar de “doodsoorzaak” van de vrouw is nu geopend en men heeft gewacht op de uitslag van een autopsie.

Amanita Phalloïden (één van de giftigste paddenstoelen ter wereld) worden als bijzonder gevaarlijk beschouwd, niet alleen vanwege hun toxiciteit, maar ook omdat ze erg op eetbare soorten kunnen lijken, en meestal aangenaam ruiken en smaken. Ze kunnen gastro-intestinale problemen (buikpijn, darmkrampen) veroorzaken binnen enkele uren na het eten, die, indien onbehandeld, hartproblemen en uitdroging kunnen veroorzaken, en de lever kunnen beschadigen, wat kan leiden tot problemen zoals geelzucht, leverfalen, nierfalen, alvleesklier-ontsteking en hersenbloeding. De dood volgt meestal binnen zes tot 16 dagen. In Frankrijk kunnen de meeste apothekers de geoogste champignons eventueel controleren om er zeker van te zijn dat ze veilig zijn om te eten.
L’Agence Nationale de Sécurité Sanitaire (Anses) zegt dat het in slechts twee weken van oktober van dit jaar een “sterke stijging” van het aantal gemelde champignonvergiftigingen had gezien, met 493 gevallen (waaronder één zeer ernstig geval). Symptomen van paddenstoelvergiftiging verschijnen meestal binnen 12 uur na het eten van de schimmels, en “de toestand van de vergiftigde persoon kan snel verergeren”.
Mensen die geloven dat ze zijn vergiftigd door een paddenstoel moeten onmiddellijk de behandeling van een arts, apotheker of antigifcentrum zoeken, en niet wachten om te zien of de symptomen “verbeteren”, zeiden de instanties.