Hoe vieren de Fransen Oud & Nieuw?
Oudejaarsavond (“Saint Sylvestre” of “le réveillon du Nouvel An”) vieren de Fransen vaak met vrienden met een uitgebreide, feestelijke maaltijd, thuis of in een restaurant. De jaarwisseling zelf gaat er rustig aan toe en binnenshuis, behalve in de grote steden. In Parijs bijvoorbeeld wordt het verkeer stilgelegd omdat iedereen naar buiten gaat om het nieuwe jaar in te luiden.
Het belangrijkste van de avond is lang en uitgebreid tafelen (répas du réveillon). Er is geen traditionele maaltijd voor oudejaarsavond, maar bepaalde gerechten kom je vaak op deze avond tegen. De avond begint meestal met een aperitief (vaak champagne) met daarbij kleine hapjes. Als voorgerecht zie je vaak foie gras, oesters, slakken, coquilles en gerookte zalm. Als hoofdgerecht wordt vaak gekozen voor een schaal met zeevruchten (oesters, langoustines, kreeft, garnalen, enz.), bloedworst, gevogelte (kip, kapoen, eend) of wild (hert, wild zwijn). Na afloop wordt er een kaasplankje geserveerd aan de gasten. Als nagerecht zie je vaak een “bûche”, (ziet er uit als een soort boomstammetje, bestaande uit een in siroop gedrenkt biscuitgebak, botercrème, omgeven door een chocoladeganache (een soort crème voor de garnering van nagerechten en vulling van taarten). De Fransen eten bij deze gelegenheid soms gaufrettes du Nouvel An (Nieuwjaarswafels zijn kleine warme wafels).
Als de klok 12 uur slaat worden de champagneglazen gevuld en wenst men elkaar een “Bonne année en/of bonne santé!”. Binnen dan… want de Fransen gaan niet de straat op om zelf vuurwerk af te steken of om buren een gelukkig nieuwjaar te wensen, zoals normaal gesproken de traditie in Nederland is.
En oliebollen of appelflappen kennen ze ook niet.
Op 1 januari gaat men op bezoek bij familie of bellen ze hun familie en vrienden om hen een gelukkig nieuwjaar te wensen. Soms geven grootouders nieuwjaarskadootjes aan hun kleinkinderen.
Het is een traditie om iets te geven aan mensen die ons helpen, zoals conciërges, brandweerlieden, postbodes, enz. om hen te bedanken voor de kwaliteit van het geleverde werk gedurende het hele jaar.
Januari is ook de maand van goede voornemens om bijvoorbeeld minder goede gewoontes te veranderen of een gezondere levensstijl aan te nemen, maar helaas duren deze goede voornemens, zoals elke dag sporten of minder chocolade eten, meestal maar een paar dagen… of een paar uur!
Enkele voorbeelden van Kerst en Nieuwjaarswensen:
- Joyeux Noël et Bonne Année!
- Nous vous souhaitons de joyeuses fêtes et une heureuse année 20..
- Je te souhaite un très joyeux Noël et une bonne année!
- Bonnes fêtes de fin d’année!
- Meilleurs voeux pour la nouvelle année!