Het is in januari tijd om te snoeien, voor wat zaaien en voor de eerste arrangementen in de tuin. De begroeiing is in januari in rust.
Mocht u er om wat voor reden dan ook niet aan toegekomen zijn om te controleren of alles goed tegen de winter beschermd is, dan kan dat nog, tenminste zolang de echte winter (vorst) nog even weg blijft.
Kijk nog een keer of de plekken waar gezaaid gaat worden goed afgedekt zijn met plastic.
Maak dan ook een lijstje van de zaden en planten die u van plan bent te kopen.
Heeft u nog geen plannetje voor uw moestuin gemaakt, dan is dat nu een uitstekende tijd daarvoor. Vergeet niet om de groenten te wisselen van plaats (vruchtwisseling of wisselteelt). En denk er ook aan om een speciaal hoekje te maken voor alle kruidenplantjes.
De winter is geen laagseizoen in de moestuin! Integendeel zelfs!
Welke groenten kunnen we planten in januari bijvoorbeeld?
- Knoflook, sjalot en ui
- Bieslook om in te zaaien
- Radijs om in te zaaien
- Salade de printemps om te zaaien
- Roquette om te zaaien
Januari is ook een goede maand om de fruitbomen te snoeien en dode of zieke takken van bomen en struiken te verwijderen. Bijvoorbeeld appelbomen en (kwee)perenbomen, aalbessen en zwarte bessen kunnen worden gesnoeid. Plant eventueel nieuwe fruitbomen, maar zij mogen niet bevriezen!
Niet alleen fruitbomen maar de blauwe regen (la glycine), kamperfoelie (le chèvrefeuille) en zomerbloeiende clematis (les clématites à floraison estivale) moeten ook gesnoeid worden.
Ook zomerbloeiende heesters (hibiscus, buddleia) kunnen gesnoeid worden, maar niet de heesters die in het voorjaar bloeien!
Als u jonge struiken heeft geplant, is het noodzakelijk om deze (behalve bij vorst) water te geven als het niet regent. Het risico op uitdroging bestaat in de winter, vooral bij coniferen.
Het is beter om bij sneeuw of zware regenval werkzaamheden te vermijden.
Misschien is het een idee om bijvoorbeeld winterheide, hellebores (des hellébores) en viooltjes te planten. Altijd een vrolijk gezicht!
U kunt in de maand januari beginnen met het kiemen van aardappelen of nieuwe aardappelteelt in de komende maanden.
Wat is het voorkiemen van aardappelen?
Voorkiemen is belangrijk bij de vroege teelt van aardappelen om een voorsprong op te bouwen. Een drietal weken voor het planten wordt het pootgoed opengelegd in bakjes in een plaats met veel licht, bij een temperatuur van 10°C. Dit om de ogen te doen uitlopen en scheuten te vormen die kort en stevig zijn. Om de kieming sneller en gelijkmatiger te laten verlopen kan het pootgoed bij 18°C en bij veel licht geplaatst worden. Doe dit alleen als het pootgoed nog geen uitgelopen ogen heeft. Als de ogen uitgelopen zijn worden ze afgehard, door ze terug bij een temperatuur van 6-10°C te plaatsen. Dit kan ook buiten, op een droge plaats. Bij nachtvorst terug binnen zetten.
Het is belangrijk dat de kiemen mooi groen zijn en niet te lang. Dit betekent dus voldoende licht en voldoende afharden.
Succes met alle werkzaamheden!