Wie ben ik?

Bonjour! Mijn naam is Lindsey Lillian, geboren in Nederland in een klein dorpje vlakbij Leiden
en sinds 9 jaar wonend in “Vive la France” op de grens van de Dordogne en de Lot.

vloggen is mijn passie

Cabanes du Breuil

Cabanes du Breuil

Ik vind het erg leuk om van die hele kleine stenen huisjes te zien in Frankrijk:
Une petite maison en pierre sèche.

Deze huisjes hebben in elk gebied van Frankrijk weer een andere naam. In de Dordogne worden ze vaak Cabanes genoemd, maar ergens anders heten ze weer Bories of Gariottes. De namen die aan de droge stenen hutten zijn gegeven, zijn talrijk en gevarieerd. De meeste komen uit regionale talen en zijn over het algemeen Franstalig. Op internet is er een hele waslijst te vinden van wel meer dan 50 verschillende soorten namen voor deze kleine en leuke stenen hutjes.

Buiten Frankrijk zijn droge stenen hutten aanwezig in verschillende landen rond de Middellandse Zee zoals Spanje, Portugal, Italië, Kroatië, Slovenië, maar ook in sommige landen of regio’s van het noorden zoals IJsland, Ierland, Wales, Schotland, Engeland, Zweden etc.

De Cabanes hebben een droge stenen constructie, dat wil zeggen zonder mortel die de stenen aan elkaar bindt. Een mortel of specie is een fijn betontype. Specie wordt gebruikt om te metselen, tegelen, stukadoren, voegen enzovoorts. Of het nu is ingebouwd in een muur, onafhankelijk, cirkelvormig of vierhoekig, de Cabane is, afhankelijk van zijn grootte, een eenvoudige schuilplaats voor één, twee of drie personen. De Cabane diende vroeger als schuilplaats voor de eigenaar van het veld of de wijngaard waar hij zich bevond, maar ook voor landarbeiders. Voor de boer werd het gebruikt als tijdelijk onderdak in de achttiende en negentiende eeuw. Zijn gereedschap, zijn dieren, zijn oogstmachines werden ook hier bewaard. Het werd pas aan het begin van de twintigste eeuw als schuilplaats gebruikt voor de herder.

De Cabanes vallen onder een “architectuur zonder architect” of “anoniem” in de zin dat ze niet het werk zijn van architecten, in tegenstelling tot religieuze, militaire en burgerlijke gebouwen uit het verleden, maar van boeren en arbeiders die zelfbouwers of metselaars zijn wiens namen verloren zijn gegaan.

In de Dordogne is een park te bezoeken, waar je deze mooie en bijzondere Cabanes kunt bewonderen. De Cabanes du Breuil zijn halverwege Sarlat en Les Eyzies bereikbaar via een kleine weg die door een bos in de Périgord Noir slingert. Hun oorsprong blijft een mysterie, maar er is bekend dat ze tot het midden van de 15e eeuw als landelijke habitat dienden voor de benedictijnen van Sarlat. Daarna werden ze in de 18e en 19e eeuw ambachtelijke werkplaatsen. Sinds 1950 wordt dit erfgoed bewaard in een familieboerderij. Het park is het hele jaar geopend en de prijs is €5,50 voor een volwassene. Voor kinderen is het €3,00. Je kunt picknicken tussen de loslopende kippen, ganzen en pauwen. Honden aan de lijn zijn toegestaan. Soms zijn er demonstraties van hoe ze vroeger brood bakten en hoe deze Cabanes werden gemaakt en kan je zelf eventueel ook meedoen om een kleine versie te maken.

“Cabane” is de vertaling van het woord “Cobano” in patois, de lokale taal afgeleid van het Occitaans. Er werd patois gesproken door de hele lokale bevolking in de jaren 1950 tot de jaren 1960.

Het woord “Breuil” is de naam van de plaats die in Gallië “klein bos” betekent. De plaats veranderde echter om onbekende reden haar naam na de Tweede Wereldoorlog.

Dit park is een bezoekje waard en mocht je nog meer willen weten dan kunt u voor meer informatie kijken op de website:  http://www.cabanes-du-breuil.com/

Bekijk ook binnenkort mijn vlog op mijn Youtube kanaal over de Cabanes du Breuil.

Nieuwsgierig geworden?

Ben je nieuwsgierig geworden en vind je het leuk om een kijkje te nemen op mijn pagina of een filmpje te zien van de omgeving? Je kunt mij volgen op Instagram, mijn Facebookpagina liken, wordt bevriend of bekijk mijn filmpjes op Youtube.

YOUTUBE:
https://www.youtube.com/channel/UCASERQK531INLG8TyYg4zKg of klik hier

FACEBOOK: https://www.facebook.com/lindseylillianinfrance of klik hier

INSTAGRAM: lindseylillianinfrance

Wie weet tot gauw!

Bisou!

Lindsey Lillian