Houdbaarheidsdatum (DLC/DDM)
In Frankrijk moet op levensmiddelen die in verpakkingen worden verkocht, een uiterste consumptiedatum worden vermeld: “la Date Limite de Consommation” (DLC) of “la Date de Durabilité Minimale” (DDM (de datum van minimale houdbaarheid). (DDM heeft de term “DLUO” (Date Limite d’Utilisation Optimale) vervangen.)
Maar weet u wat deze termen echt betekenen en wat het verschil is?
Een DLC-datum wordt aangegeven met de woorden “à consommer jusqu’au…” (te consumeren tot…) gevolgd door de maand, de dag en eventueel het jaar.
Dit geldt voor de meeste koel te bewaren producten die microbiologisch zeer bederfelijk zijn. Deze omvatten bijvoorbeeld verse levensmiddelen, zoals vlees, vis, vleeswaren, gekoelde kant-en-klaarmaaltijden, evenals bepaalde zuivelproducten.
Kunnen we een product consumeren of op de markt brengen waarvan de DLC-datum verstreken is?
De DLC-datum is een dwingende limiet. Na deze datum:
- zijn de betreffende voedingsmiddelen ongeschikt voor consumptie omdat ze gevaarlijk zijn voor de gezondheid (voedselvergiftiging)
- is het verboden ze op straffe van sancties op de markt te brengen
Een DDM-datum wordt aangegeven met de woorden “à consommer de préférence avant…” (te consumeren vóór) wordt aangebracht op voedingsmiddelen die niet onderworpen zijn aan een DLC-datum.
De DDM-datum wordt gepresenteerd in de vorm “bij voorkeur te consumeren vóór …”. Deze vermelding heeft de term “houdbaarheidsdatum” vervangen.
DDM-datum betreft:
- beperkt houdbare levensmiddelen zoals droge, gesteriliseerde, gevriesdroogde en gedehydrateerde producten (droge cakes, blikjes)
- Niet-droge producten die zeer lang houdbaar zijn voordat ze worden geopend zoals puree, vruchtensappen, sauzen, compotes.
Daarnaast moeten de bewaarcondities, na opening, van levensmiddelen die aan een DDM-datum zijn onderworpen, worden gespecificeerd.
Overschrijding van de DDM-datum maakt het voedsel niet gevaarlijk, maar het kan aan de andere kant zijn voedings- en smaakkwaliteiten (aroma’s, consistentie, enz.) hebben verloren. Dit is het geval met sinaasappelsap dat zijn vitamines heeft verloren of koekjes die te droog zijn geworden.
Kunnen we een product consumeren of op de markt brengen waarvan de DDM-datum verstreken is?
Voedsel waarvan de DDM-datum wordt overschreden, kan op de markt worden gebracht en worden geconsumeerd. Tenzij er met de verpakking en het product geknoeid is, is het dus niet nodig om het weg te gooien.
De voedselverspilling in Frankrijk bedraagt 30 kg per jaar/per inwoner.
Daarnaast kan ook nog “La date de congélation” (de invriesdatum) op verpakkingen vermeld worden. Deze aanduiding is verplicht voor bepaalde producten: diepgevroren vlees, diepgevroren vleesbereidingen en diepgevroren onbewerkte visserijproducten. Deze verklaring komt overeen met de datum waarop het product is ingevroren. Het wordt uitgedrukt door de woorden “produit congelé le …. ” (product ingevroren op …), gevolgd door de datum of door een verwijzing naar de plaats waar de datum op de verpakking staat vermeld.
Bron: economie.gouv.fr