Heeft u een auto met buitenlands kenteken? Hoelang u daarmee in Nederland mag rijden, hangt af van het land waar u bent ingeschreven. Komt u voor studie naar Nederland of wordt u in Nederland gedetacheerd? Dan gelden andere regels.
WAT IS UW SITUATIE?
- Ik ben in Nederland ingeschreven
U mag niet in een auto met buitenlands kenteken in Nederland rijden als u staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) in Nederland. Of als u ingeschreven had moeten zijn in de BRP. U bent verplicht zich in de BRP in te schrijven als u langer dan 4 maanden in Nederland woont.
Dat u als inwoner van Nederland niet mag rijden in een auto met buitenlands kenteken heeft te maken met de Wegenverkeerswet. Deze wet regelt onder andere de veiligheid op de weg en welke voertuigen wel en niet op de openbare weg mogen rijden.
Wilt u uw auto toch in Nederland gebruiken? Dan moet u deze registreren in het Nederlandse kentekenregister en belasting betalen. Dit heet importeren. U regelt de import bij de RDW. Uw auto krijgt dan een Nederlands kenteken.
Uitzonderingen
In de volgende situaties mag u wel in een auto met buitenlands kenteken in Nederland rijden:
- U gebruikt de auto maximaal 2 weken in Nederland (met een vrijstelling bij kortstondig gebruik), bijvoorbeeld omdat u in het buitenland een auto heeft gehuurd vanwege pech met uw eigen auto
- U gebruikt een auto van de zaak van uw buitenlandse werkgever (met een werknemersvrijstelling)
- U gebruikt een auto van de zaak van uw buitenlandse onderneming (met een werkgeversvrijstelling)
In deze situaties hoeft u geen belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm) en motorrijtuigenbelasting (mrb) te betalen. Mrb heet ook wel wegenbelasting. U moet dan wel een vrijstelling aanvragen bij de Belastingdienst.
- Ik ben in een ander land ingeschreven
Bent u niet ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) in Nederland? Dan mag u maximaal 6 maanden per jaar in Nederland rijden in uw auto met buitenlands kenteken. U heeft dan recht op een vrijstelling op basis van internationaal recht. Deze vrijstelling hoeft u niet aan te vragen.
Gebruikt u uw auto om tegen betaling spullen of personen te vervoeren? Dan mag u uw auto maximaal 3 maanden gebruiken in Nederland. Dit hoeft geen aaneengesloten periode te zijn.
Langer dan 6 maanden rijden
Wilt u uw auto langer dan 6 maanden in Nederland gebruiken? Dan moet u belasting betalen voor het gebruik van de Nederlandse wegen. Dit regelt u door aangifte te doen van de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm). Als u buiten de Europese Unie (EU) woont, moet u daarnaast ook invoeraangifte doen bij de Douane. - Ik ga in Nederland studeren
Komt u tijdelijk naar Nederland voor studie of stage en neemt u uw auto met buitenlands kenteken mee? Dan mag u gewoon met uw auto in Nederland rijden. Dit komt omdat u een vrijstelling op basis van internationaal recht heeft. Deze vrijstelling hoeft u niet aan te vragen. U mag uw auto tijdens uw hele studie gebruiken zonder belasting te betalen. U moet dan wel ingeschreven zijn bij een erkende opleiding. De school of universiteit kan u vertellen of uw opleiding erkend is.
Gaat u ook werken tijdens uw studie? Dan moet u uw auto registreren in het Nederlandse kentekenregister en belasting betalen. Dit heet importeren. U regelt de import bij de RDW. Uw auto krijgt dan een Nederlands kenteken.
- Ik werk tijdelijk in Nederland voor een buitenlands bedrijf
Wordt u door uw buitenlandse werkgever tijdelijk in Nederland gedetacheerd? En wilt u uw auto met buitenlands kenteken gebruiken voor woon-werkverkeer? Dan mag u gewoon met uw auto in Nederland rijden. Dit komt omdat u een vrijstelling op basis van internationaal recht heeft. Deze vrijstelling hoeft u niet aan te vragen. U mag uw auto tijdens uw gehele detachering gebruiken zonder belasting te betalen.
Heeft u nog vragen, dan kunt u kontakt opnemen met Nederland Wereldwijd
Op nederlandwereldwijd.nl vindt u alle informatie van de Nederlandse overheid op 1 plek. Voor als u in het buitenland bent. Of daar naartoe gaat. Nederland Wereldwijd is onderdeel van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Bron: Nederland Wereldwijd