Enkele veranderingen per 1 juli 2024

Experimenteren met langdurig verkeer tussen wachtrijen, black box en verplichte veiligheidsvoorzieningen op nieuwe voertuigen die in de EU worden verkocht, hervorming van de politiehechtenis, 1,2% verhoging van de werkloosheidsuitkeringen, publicatie van baccalaureaat- en certificaatresultaten, aftreden van de regering van Gabriel Attal

  1. Aftreden van de regering van Gabriel Attal. De parlementsverkiezingen vonden plaats op 30 juni en 7 juli 2024 om de 577 afgevaardigden in de Nationale Vergadering te kiezen.
  2. Het wettelijke regime van politiehechtenis is onderhevig aan verschillende wijzigingen door de wet van 22 april 2024. Nieuwe bepalingen, in overeenstem-ming met de wetgeving van de Europese Unie, die op 1 juli 2024  in werking is getreden. Politiehechtenis is een vrijheidsmaatregel die wordt genomen tijdens een gerechtelijk onderzoek tegen een persoon die ervan wordt verdacht een strafbaar feit te hebben gepleegd. Het ten laste gelegde feit moet een misdrijf zijn waarop gevangenisstraf staat. De wijziging versterkt de rechten van mensen die in politiehechtenis zijn geplaatst. Het vloeit voort uit de verplichting van Frankrijk om het recht van de Europese Unie na te leven, met name wat betreft het recht op toegang tot een advocaat in strafprocedures. De wijzigingen betreffen 3 punten.
  • Het verbreedt de kring van mensen die de persoon in hechtenis kan informeren: hij kan nu een vriend, een collega of zijn werkgever aanwijzen, naast de familiekring of de persoon die zijn leven deelt.
  • De advocaat kan nu niet alleen de notulen van de hoorzittingen raadplegen, maar ook die van de confrontaties die hebben plaatsgevonden.
  • Er kan nu geen hoorzitting meer plaatsvinden zonder advocaat. De persoon in hechtenis kan “vanaf het begin van de voorlopige hechtenis en op ieder moment tijdens de voorlopige hechtenis” verzoeken zich te laten bijstaan door een door hem aangewezen advocaat of door de rechtbank benoemd. Tot nu toe kon de eerste zitting zonder advocaat plaatsvinden als de advocaat niet binnen 2 uur verscheen (wachttermijn). De wet elimineert de wachttijd die de onderzoeker voorheen toestond het verhoor te beginnen, zelfs zonder advocaat, zodra deze periode is verstreken. Het is dus niet langer mogelijk de gedetineerde te ondervragen zonder zijn advocaat, tenzij deze afstand doet van zijn recht; of dat de officier van justitie in een schriftelijke en met redenen omklede beslissing rechtvaardigt dat het noodzakelijk is onmiddellijk tot de terechtzitting over te gaan, zonder de komst van de advocaat af te wachten. Deze beslissing kan in 3 gevallen worden genomen:
  • een situatie te vermijden die de strafrechtelijke procedure ernstig in gevaar zou kunnen brengen;
  • om ernstige schade aan het leven, de vrijheid of de fysieke integriteit van een persoon te voorkomen;
  • wanneer het vanwege de geografische afgelegen ligging van de plaats waar de politiehechtenis plaatsvindt, onmogelijk is om het recht op toegang tot een advocaat zonder onnodige vertraging na de vrijheidsbeneming te waarborgen.

    1. De benchmarkprijs van aardgas stijgt met 11,7% in juli 2024 ten opzichte van juni 2024.
    2. De werkloosheidsuitkeringen worden vanaf 1 juli met 1,2% verhoogd. 
    3. Nieuwe spaarplannen voor de financiering van projecten beschikbaar voor jongeren onder de 21 jaar: deze worden ‘plans d’épargne avenir climat’ (klimaatspaarplannen voor de toekomst) genoemd.
    4. Vanaf 1 juli 2024 zijn supermarkten verplicht om consumenten te informeren over producten die onderhevig zijn aan “Krimpflatie” (een producent verkleint de inhoud van een product, maar blijft deze kleinere hoeveelheid aanbieden voor dezelfde of een hogere prijs. Het is een vorm van verhulde prijsverhoging, ook bekend als “reduflatie”).
    5. De zomeruitverkoop van 2024 begint op woensdag 26 juni en eindigt op dinsdagavond 23 juli. Voor bepaalde departementen of gemeenten gelden specifieke data.
    6. Vanaf 13 juli 2024 moeten alle met internet verbonden apparaten die in Frankrijk op de markt worden gebracht, functionaliteit voor ouderlijk toezicht kunnen bieden.
    7. Vanaf 12 juli 2024 wordt de toegestane tijd voor crematie en begrafenis verlengd tot 14 kalenderdagen.
    8. De Olympische Spelen worden gehouden van 26 juli – 11 augustus 2024.
    9. Detectie van slaperigheid, black box, intelligente snelheidsaanpassing… Sinds 6 juli 2024 moeten nieuwe voertuigmodellen die in de Europese Unie worden verkocht, worden uitgerust met nieuwe veiligheidsvoorzieningen. Verordening (EU) 2019/2144  van het Europees Parlement, aangenomen in 2019, heeft tot doel de verkeersveiligheid en de bescherming van voertuiginzittenden te verbeteren. Het voorziet in de verplichting om nieuwe modellen van in de Europese Unie gebouwde voertuigen uit te rusten met geautomatiseerde veiligheidsvoorzieningen en met name een zwarte doos.

      Dit systeem was sinds 6 juli 2022 al in heel Europa toepasbaar voor nieuwe goedkeuringen van auto’s, bestelwagens, vrachtwagens en bussen. Sinds 6 juli 2024 gaat het ook om nieuwe voertuigregistraties. Gebruikte voertuigen vallen niet onder deze nieuwe verplichte uitrusting.

      Alle nieuwe voertuigen moeten zijn uitgerust met de volgende veiligheidsvoorzieningen:

      • intelligent snelheidsaanpassingssysteem (ISA);
      • interface om de installatie van een alcoholstartonderbreker (ademhalingsapparaat) mogelijk te maken;
      • waarschuwingssystemen voor slaperigheid bij de bestuurder en verlies van aandacht;
      • geavanceerde waarschuwingssystemen voor afleiding van de bestuurder;
      • noodstopsignalen;
      • achteruitrijdetectiesystemen;
      • dataloggers voor evenementen (zwarte dozen);
      • nauwkeurig bandenspanningscontrolesysteem (TPMS).