Feitjes en Weetjes september 2024

De zomer was warmer, droger en zonniger volgens Météo-Fr

De zomer in de Dordogne was warmer, droger en zonniger volgens Météo-France.
Niet iedereen zal het daarmee eens zijn, maar vinden de zomer somber, niet goed en regenachtig… Maar dat is niet wat de gegevens van Météo-France voor de Dordogne laten zien. De zomer van 2024 was warmer, droger en zonniger dan normaal. Météo-France baseerde haar beoordeling op de maanden juni, juli en augustus. Hoewel er in die drie maanden geen tem-peratuurrecords werden gebroken, was de ge-middelde temperatuur 20,77 graden, vergeleken met een seizoensgemiddelde van 20,15 graden. Het was dus warmer en 2024 was zelfs de 9e warmste zomer sinds het begin van de temperatuur-metingen in 1959. Er was ook meer zonneschijn, met een totaal van 757 uren zonneschijn, tegenover 739 uren gemiddeld. Wat de neerslag betreft, was het vooral nat in juni in het departement, maar erg droog in juli en augustus. Als we de neerslag in juli en augustus bij elkaar optellen, krijgen we niet eens de helft van wat er in juni is gevallen. Over de drie maanden viel er 127 mm regen, vergeleken met een gemiddelde van 194 mm. 2024 was de 13e droogste zomer ooit. Waarom voelde het dan als een saaie zomer? Natuurlijk was er de zware regenval in juni, maar de verklaring ligt misschien in de tempera-tuurschommelingen. Sommige dagen waren erg warm, zoals eind juli tijdens de hittegolf, terwijl andere dagen veel koeler waren. Op 7 juli lagen de temperaturen bijvoorbeeld vijf graden onder de seizoensnorm. Er kan ook een andere verklaring worden gevonden in eerdere jaren: in 2022 was de zomer bijzonder heet, het was zelfs de op één na heetste zomer in de geschiedenis, met gemid-delde temperaturen van 22,4 graden. Sindsdien zijn de temperaturen in de zomers van 2023 en 2024 gedaald. Het lijkt misschien alsof het weer slecht is geweest, maar het is altijd warmer geweest dan gemiddeld, alleen minder dan in 2022.

Bron: france-bleu.fr

september 2024

Kent u dit (inmiddels verouderd) verkeersbord?

Als u een rijbewijs heeft, dan wordt er van u verwacht dat u de betekenis weet van alle verkeersborden, maar er staan er zoveel en het is niet altijd gemakkelijk om ze allemaal te onthouden… Maar u zou een zeldzaam en inmiddels verouderd ver-keersbord tegen kunnen komen dat in delen van Frankrijk nog steeds staat. 

Het bord – een wit vierkant met een blauwe rand, met daarop de afbeelding van een zwarte vrachtwagen en een groene weg in de vorm van een blad kreeg in de “Code de la route” (de Franse verkeerswetgeving) de aan-duiding CE51.

Hoewel het bord langs veel hoofdwegen staat, heeft het geen enkele betrekking meer op bestaande regels. De borden hadden betrekking op een controversiële ecotaks die geheven zou worden op zware vrachtwagens. De borden werden op plekken neergezet waar de ecotaks van toepassing was. De borden werden voornamelijk bij de Franse grensover-gangen (bij binnenkomst in het land) geplaatst, maar ook in delen van het Franse binnenland. 

De protesten tegen de belasting waren bijzonder hevig nadat de wet in 2013 van kracht werd, vooral in Bretagne, waar veel vrachtwagens met land-bouwproducten vertrekken.

De belasting werd door de toenmalige ministre de l’écologie, Ségolène Royal, opgeschort. Het mislukte plan kostte haar meer dan 1 miljard euro.

september 2024

Le périphérique vanaf oktober van 70 naar 50 km?

In een interview heeft de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, onlangs haar voornemen bevestigd om de snelheid van de Parijse  “Périphérique” in oktober te verlagen van 70 km naar 50 km. De laatste twee ministers van transport hebben zich tegen het project uitgesproken. Le ministre des Transports, Clément Beaune, was in november vorig jaar tegen deze maatregel.  Patrice Vergriete, de nieuwe minister van Transport, zei in mei dat hij geen voor-stander  was van deze maatregel. Het stadsbestuur van Parijs schrijft op haar website dat het de maatregel wil invoeren “onder voorbehoud van overeenstemming met de staat”. Als de ringweg een gemeentelijke weg is, moet le préfet de police worden geraadpleegd voordat er wijzigingen worden aange-bracht. De burgemeester van Parijs herhaalde ook haar wens om de rijstrook voor de Olympische Spelen op de ringweg van Parijs te behouden en om te vormen tot “een rijstrook voor carpoolen, gereserveerd voor taxi’s, particulieren die samen reizen en openbaar vervoer”. Deze beslissing hangt af van de regering en als die weigert, “zal ik mijn verantwoordelijkheid nemen en tot het uiterste gaan”, verklaarde ze, verwijzend naar milieukwesties.

september 2024

Het jachteizoen start op 8 september om 8 uur

Het jachtseizoen start op zondag 8 september om 8 uur ’s ochtends voor liefhebbers van klein en groot wild. 

Het jachtseizoen eindigt op 28 februari 2025 om 18h00.
Ook dit jaar heeft la Fédération des chasseurs de Dordogne te maken met een daling van het aantal jagers. Vorig jaar waren er slechts 16.156 jagers. Dat zijn ongeveer 500 jagers minder dan in 2022-2023. “We verliezen elk jaar ongeveer 5% van ons ledenbestand. De meeste jagers zijn niet erg jong en velen stoppen vanwege hun leeftijd”, zegt Nicolas Magnanoi, beheer-der van de Périgord noir bij la Fédération départemen-tale des chasseurs de Dordogne (FDC 24). Deze achteruitgang heeft grote gevolgen, vooral voor de regulering van de wildpopulaties.

september 2024