Enkele veranderingen per 1 september 2024

Automatische herziening van het recht op een studiebeurs, aankondiging van de onroerende voorheffing voor 2024, geactualiseerd tarief van de roerende voorheffing, gratis screening voor bepaalde soa’s, uitbetaling van de verhoging van kleine pensioenen aan gepensioneerden die deze nog niet hebben ontvangen.

School:

Alle prioriteiten die voor de start van het schooljaar 2024 zijn gesteld, kunnen in principe in één ding worden samengevat: het waarborgen van de sociale cohesie in de school en via de school, zodat geen enkele leerling achterblijft. Deze vereiste vormt de kern van het beroep en de professionele inzet van elk nationaal onderwijspersoneel.

Taxe Foncière:

Als u de eigenaar of vruchtgebruiker bent van een appartement of huis (zelfs als het pand is verhuurd), moet u “la taxe foncière sur les propriétés bâties” (TFPB) betalen.
U kunt uw aanslagbiljet voor de Taxe Foncière bekijken op impots.gouv.fr vanuit uw espace particulier, onder de rubriek “Mes événements” en de rubriek “Documents”. Uw aanslagbiljet voor de Taxe Foncière is online beschikbaar:

  • vanaf 28 augustus 2024, als u niet maandelijks betaalt;
  • vanaf 20 september 2024, als u wel maandelijks betaalt.

Als u het document liever op papier ontvangt, dan ontvangt u als u niet maandelijks betaalt een brief tussen 28 augustus en 20 september 2024;

Als u wel maandelijks betaalt dan ontvangt u een brief tussen 23 september en 9 oktober 2024.

Uiterste betaaldatum voor online betalingen:

  • Als u kiest voor elektronische betaling (per internet, automatische afschrijving of maandelijkse betaling), is de uiterste betaaldatum 20 oktober 2024 om middernacht (uw rekening wordt 5 dagen later gedebiteerd);
  • U kunt uw belasting ook betalen met de applicatie “Impots.gouv” (te downloaden in PlayStore en l’App Store) via het tabblad “payer mes impôts”. U heeft hier toegang toe door uw fiscaal nummer en wachtwoord in te voeren of door de code in te voeren die op uw aanslagbiljet staat (linksonder op de eerste pagina).

Betalingstermijn voor andere manieren van betalen:

  • Voor bedragen minder dan €300,- kunt u tot 15 oktober 2024 betalen door: bankoverschrijving. Om uw bankoverschrijving te doen, moet u contact opnemen met uw lokale belastingkantoor om de bankgegevens te verkrijgen. U moet de bank voldoende tijd geven om de overschrijving te verwerken, aangezien de geldige datum voor betaling de datum van interbancaire betaling is;
  • contant: u kunt er ook voor kiezen om met uw belastingaanslag naar een belastingkantoor te gaan;
  • cheque: deze moet betaalbaar gesteld zijn aan de Trésor Public en samen met de TIPSEPA (die als referentie dient voor uw betaling) naar het genoemde adres te worden gestuurd;
  • TIPSEPA: uw bankgegevens zijn al voorgedrukt. Dateer het, onderteken het en stuur het naar het adres op de TIPSEPA. Als dit de eerste keer is dat u met TIPSEPA betaalt of als u uw bankgegevens heeft gewijzigd, voeg dan een bankgegevensoverzicht (RIB) bij en stuur dit naar het adres dat op de TIPSEPA staat.

Gezondheid:

Wijzigingen in de voorwaarden voor langdurig verlof en verlof wegens ernstige ziekte in overheidsdienst, uitbetaling van de verhoging van de kleine pensioenen voor 1,1 miljoen gepensioneerden, gratis screening op 4 soa’s voor verzekerden jonger dan 26 jaar.

Overheidsambtenaren: wijzigingen in verlofregelingen voor langdurig zieken en ernstig zieken:

Als ambtenaar kunt u langdurig ziekteverlof krijgen als u lijdt aan een invaliderende aandoening die langdurige behandeling vereist. Als uw arbeidscontract onder het publiek recht zich in dezelfde medische situatie bevindt, kunt u onder bepaalde voorwaarden verlof wegens ernstige ziekte krijgen. De vergoeding voor deze 2 soorten ziekteverlof zal vanaf 1 september 2024 in overheidsdienst toenemen. Er zijn verschillende soorten ziekteverlof, afhankelijk van de ernst van de ziekte en/of de duur van het ziekteverlof. Als u bijvoorbeeld lijdt aan een ernstige ziekte waar u waarschijnlijk meerdere jaren last van zult hebben, is gewoon ziekteverlof niet langer geschikt. Als uw gezondheidstoestand niet alleen niet in staat is om uw taken uit te voeren, maar ook langdurige behandeling en verzorging vereist en arbeidsongeschikt en van bevestigde ernst is, kunt u recht hebben op :

  • langdurig ziekteverlof (voor maximaal 3 jaar), als  u een ambtenaar bent;
  • verlof wegens ernstige ziekte (voor maximaal 3 jaar), als u een arbeidscontract heeft.

Vaccinatie:

Het is nu mogelijk om zonder recept een test aan te vragen op vier seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s), naast hiv, bij een laboratorium. De kosten van de test worden geheel vergoed voor jongeren onder de 26 jaar. Het betreft:

  • gonorroe;
  • chlamydia;
  • syfilis;
  • hepatitis B.

School:

Voor het begin van het schooljaar 2024 zullen gezinnen die dat wensen, kunnen profiteren van een automatische herziening van hun recht op een toelage voor een collège of lycée. Het plafond voor gezinsbijdragen aan kinderopvangfaciliteiten wordt verhoogd vanaf 1 september 2024.

Transport:

Vanaf 1 september 2024 is het verboden om vloeistoffen van meer dan 100 ml mee te nemen in uw handbagage. Dit is een beslissing van de Europese Commissie. Het gaat om de explosievendetectiescanners, die “moeten worden gereviseerd om hun prestaties te verbeteren”. Deze beperking werd sinds januari 2024 geleidelijk afgeschaft op bepaalde luchthavens.

Landbouw:

Het decreet tot vereenvoudiging van de formaliteiten voor landbouwprojecten is in werking getreden. Het verkort met name de termijn voor het aantekenen van beroep tegen waterbouwkundige werken en installaties voor de veehouderij van 4 naar 2 maanden. Dit is een van de concrete antwoorden van de regering op de landbouwcrisis aan het begin van het jaar.

Bron: Service-public.fr