Feitjes en Weetjes oktober 2024

Verlaging van electriciteitskosten

Maud Bregeon, regerings-woordvoerder,  heeft op 9 oktober 2024 medegedeeld “dat de elektriciteitskosten met 10% zullen dalen voor 80% van de Fransen in januari 2025, dankzij de verlaging van de gereguleerde prijzen, on-danks de verhoging van de elektriciteitsbelasting om terug te keren naar het niveau van vóór de crisis. Nu de prijzen op de elektriciteitsmarkt aanzien-lijk zijn gedaald, als gevolg van het feit dat  de energiecrisis  achter ons ligt, zullen de rekeningen van iedereen die tegen het gereguleerde tarief zit – dit vertegenwoordigt 80% van de Fransen – dalen, wat er ook in januari volgend jaar gebeurt. De overige 20% van de consumenten, die dus niet aan het gereguleerde tarief zitten, hebben hun elektriciteitsrekening al zien dalen omdat ze tegen de marktprijs zitten en de elektriciteitsmarkt al enkele maanden aan het dalen is. Het doel is uiteraard om de koopkracht van de Fransen te behouden en de regering zal zeer waakzaam zijn om ervoor te zorgen dat  de werkende middenklasse niet meer betaalt dan zou moeten”, aldus de woord-voerder van de regering.

Borden verwisseld door boze boeren in de Dordogne

In de nacht van donderdag 10 op vrijdag 11 oktober 2024 zijn 200 stadsingangsborden omgedraaid. Die van Belvès vind je bijvoorbeeld in Buisson en die van Sorges in Thiviers. Een actie van de FDSEA 24 en Young Farmers.

Automobilisten die niet uit de Dordogne komen, riskeren de komende dagen rondjes te rijden. Als ze niet over een GPS beschikken, kunnen ze zich in Agonac bevinden terwijl ze in Brantôme zijn. Of in Lalinde ook al zitten ze in Mouleydier. Door welk mysterie? Omdat zeker 200 borden door boze boeren zijn verwisseld in de nacht van donderdag 10 op vrijdag 11 oktober. De Périgord is geen alleenstaand geval, aangezien dezelfde operatie een maand geleden in de Tarn plaatsvond.

Het betekent “waar gaan we heen, antwoordt Joël Fréret, president van FDSEA 24. Het duidt op een verlies van richting, richting en pad”.  Iedereen zal ook de continuïteit zien van een andere actie, die bijna een jaar geleden begon, toen dezelfde landbouwbonden omgekeerde gemeentelijke borden installeerden.

Nieuwe grenscontroles in de EU

Nieuwe grenscontroles in de EU: gaan de veranderingen echt in november in?

Het gaat om burgers van niet-EU-lidstaten, al dan niet onderworpen aan het “European Travel Informa-tion and Authorization System” (ETIAS) en een visum voor kort verblijf, die een kort verblijf (maximaal 90 dagen over een totale periode van 180 dagen) doorbrengen op het grondgebied van een lidstaat van het Schengen-gebied.
Eurostar ‘wacht nog steeds op een formele update’ over de lancering van het “Entry/Exit System (EES)-biometrische controles.

Het nieuwe digitale grenzensysteem van de EU gaat misschien over vijf weken al in en heeft in zekere mate gevolgen voor de meeste mensen die landen in- en uitreizen. Niet-Europese reizigers zullen dan moeten voldoen aan nieuwe regels, die aanleiding geven tot bezorgdheid over de vertragingen, wachtrijen en logistieke uitdagingen die deze kunnen veroorzaken. Maar hoe realistisch is deze lanceringstermijn?

Verschillende organisaties hebben hun verwarring geuit over de startdatum van het Europese inreis- /uitreissysteem (EES). Deze is al meerdere keren uitgesteld, van de oor-spronkelijk geplande start in het voorjaar van 2022.

Het nieuwe systeem zal de in- en uitreisdata van/naar het Schengengebied van niet-EU/EER/Zwitserse burgers die een land of landen in het gebied bezoeken, digitaal registre-ren. Niet-EU/EER/Zwitserse burgers die ingezetenen zijn van de EU/EER/Zwitserland, zijn echter vrijgesteld. 

De EES zal worden ingezet bij Britse grensdoorlaat-posten, inclusief voor reizigers die gebruik maken van de Eurostar, Shuttle en veerboten, en bij aankomst op internationale luchtha-vens in Schengenlidstaten.

Voor treinreizigers zullen speciale pre-registratiekios-ken het mogelijk maken dat niet-EU-burgers hun pas-poort of ander reisdocument kunnen scannen, vanaf de stations St Pancras in het Verenigd Koninkrijk en Gare du Nord in Parijs. Het geïnvesteerde budget om deze twee stations in overeenstemming te brengen bedraagt ​​volgens het bedrijf Eurostar ruim 10 miljoen euro. In Brussel-Zuid, Amsterdam, Rotter-dam en Lille zal de controle handmatig plaatsvinden aan de toegangspoorten op de perrons.

In theorie vervalt hiermee de noodzaak om paspoorten te stempelen of handmatig te controleren of iemand zich aan de EU-regel van 90/180 dagen voor toegestane bezoeken heeft gehouden (zonder visum voor langdurig verblijf). Er zijn zorgen dat, met name bij het eerste gebruik, het proces tijdrovend zal zijn, omdat bezoekers een gezichtsopname en vinger-afdrukken (‘biometrische gegevens’) moeten laten maken en in een database moeten invoeren, evenals persoonlijke informatie uit hun paspoort. Er wordt ook van hen verwacht dat ze antwoorden moeten geven op vragen over hun reis.

Sommige havens en lucht-havens zullen ‘pre-registratie’-apparatuur ge-bruiken – zelf-gebruik “kiosken”of tabletcomputers – om een ​​aantal details te verstrekken voorafgaand aan aankomst bij de grens-wachtershokjes. In andere gevallen, zoals op kleinere regionale luchthavens, zal alles bij het hokje worden voltooid. De Europese Commissie werkt ook aan een pre-registratie-app genaamd Quick Border, maar het is niet de verwachting dat deze dit jaar in Frankrijk klaar zal zijn voor gebruik.

Hoewel EU-/EER-/Zwitserse burgers en buitenlanders die permanent in Schengen-landen zoals Frankrijk wonen, officieel niet onder de regeling vallen, bestaat er wel bezorgdheid dat zij in langere wachtrijen terecht kunnen komen. Het kan echter ook gevolgen hebben voor ‘EU’-wachtrijen waarbij familieleden van buiten de EU meereizen en die in EES moeten worden aangemeld.

Dit nieuwe protocol heeft tot doel het handmatige paspoortstempelsysteem te vervangen en het inreis- en uitreisproces veiliger en efficiënter te maken. Deze transformatie zou echter ook voor extra complexiteit kunnen zorgen, vooral voor reizigers die minder vertrouwd zijn met digitale technologieën. Vliegtuigpassagiers zullen waarschijnlijk wat extra tijd op de luchthaven nodig hebben om er zeker van te zijn dat ze alle noodzakelijke stappen hebben voltooid, wat een aanzienlijke uitdaging is tijdens drukke periodes.

Ook zal het nodig zijn reizigers voor te lichten die zullen moeten wennen aan biometrische scans, zoals vingerafdrukken en ge-zichtsscans, die elke drie jaar worden afgenomen. Deze informatie zal toegankelijk zijn voor de diensten van Interpol, wat vragen en zorgen zou kunnen oproepen met betrekking tot gegevensbescherming en privacy.

De Europees Commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johanssondeelde mee: “Na intensieve dialogen met de lidstaten, met u en met de verschillende belang-hebbenden, heb ik besloten dat het inreis-/uitreissysteem op 10 november in werking zal treden. Er zijn verschillende wettelijke stappen vereist voordat de Commissie een formeel besluit kan nemen, maar ik ben er trots op om vandaag te kunnen melden dat 10 november de streefdatum is”.

Maar of de datum haalbaar is? Diverse landen hebben gezegd hier nog niet klaar voor te zijn. Ook het gebrek aan voldoende tests voor de apparatuur voor pre-registratie vóór de geplande start op 10 november is een probleem. Het is dus nog helemaal niet zeker dat dit nieuwe systeem op 10 november 2024 zal starten.

Paddenstoelen plukken en eten: pas op voor vergiftiging

Wij kunnen hier niet genoeg voor waarschuwen. Dit doen we dan ook ieder jaar. 

Een eetbare soort met een giftige verwarren, eetbare paddenstoelen eten die in slechte staat zijn, slecht gekookt of bewaard, stiekem kopen… Of u nu een kenner bent of gewoon af en toe paddenstoelen plukt, het plukken van paddenstoelen kan zeer ernstige gezond-heidsrisico’s met zich meebrengen en elk jaar zijn er ongeveer duizend gevallen van vergiftiging. De gevolgen van vergiftiging voor de gezondheid kunnen ernstig zijn en ziekenhuis-opname vereisen: ernstige spijsverteringsproblemen, niercomplicaties, leverscha-de waarvoor mogelijk een transplantatie nodig is. In sommige gevallen is een opname op de intensive care nodig, soms met de dood tot gevolg.

Paddenstoelvergiftiging komt vooral voor in oktober, wanneer weersomstandig-heden met een combinatie van regen, vochtigheid en koele temperaturen padden-stoelen stimuleren om te groeien en geplukt te worden. Om de risico’s te beperken, raadt het Franse nationale agentschap voor voedsel-, milieu- en arbeidsveiligheid (Anses) aan om bepaalde richtlijnen te volgen:

Voor de oogst:

  • Neem voor het plukken een rieten mand, krat of kartonnen doos om uw paddenstoelen in te bewaren. Gebruik nooit plastic zakken, want die versnellen het rotten. Uw bak moet groot genoeg zijn om de verschillende soorten van elkaar te scheiden en vermenging van stukjes mogelijk giftige paddenstoelen met eetbare padden-stoelen te vermijden;
  • Kies een plukplek ver van vervuilde gebieden (ber-men, industriegebieden, stortplaatsen, weilanden, enz.), aangezien padden-stoelen de vervuilende stoffen waaraan ze worden blootgesteld absorberen;
  • Informeer bij twijfel over voorzieningen die kunnen helpen bij het identifi-ceren van een pluk: bepaalde apothekers of mycologieverenigingen (studie van padden-stoelen) in uw regio.

Tijdens de oogst:

  • Pluk alleen padden-stoelen die u goed kent: sommige zeer giftige paddenstoelen lijken erg op eetbare soorten;
  • Wees waakzaam: Pluk alleen exemplaren die in goede staat zijn en verwijder de hele paddenstoel (steel en hoed) zodat deze kan worden geïdentificeerd;
  • Vermijd het plukken van jonge exemplaren die nog niet zijn gevormd, wat verwarring in de hand werkt, en oude exem-plaren die het risico lopen te zijn beschadigd of gekoloniseerd door wor-men of insecten.

Na de oogst:

  • Was uw handen grondig na het plukken;
  • Maak een foto van uw oogst voor het koken: dit zal nuttig zijn in geval van vergiftiging om te beslissen over de juiste behandeling;
  • Als u de geringste twijfel hebt over de conditie of identificatie van een van de paddenstoelen die u heeft geplukt, eet de oogst dan niet voordat deze is gecontroleerd door een apotheker of een mycologievereniging;
  • Bewaar paddenstoelen in de koelkast (maximaal 4°C), vermijd contact met ander voedsel, en eet ze binnen 2 dagen na het plukken;
  • Eet paddenstoelen nooit rauw en kook elke soort apart en grondig: 20 tot 30 minuten in een pan of 15 minuten in kokend water en gooi het kookwater weg. Dit vernietigt parasieten en bacteriën en maakt bepaalde soorten eetbaar (shiitake, morieljes, be-paalde boleten);
  • Eet paddenstoelen in redelijke hoeveelheden, d.w.z. 150 tot 200 gram per volwassene per week;
  • Bied geplukte padden-stoelen nooit aan jonge kinderen aan en vermijd het aan ouderen (hoog risico op uitdroging en overlijden bij vergiftiging) en zwangere vrouwen (bepaalde bacteriën of parasieten zoals toxoplas-mose, die een risico vormen voor de foetus, zijn aanwezig in de grond en kunnen hen infec-teren);
  • Eet geen paddenstoelen die alleen geïdentificeerd zijn met behulp van een paddenstoelenherken-ningstoepassing op een smartphone, vanwege het hoge risico op fouten;
  • Eet geen paddenstoelen die verkocht worden door niet-professionals “à la sauvette” (stiekem).

Als u symptomen krijgt na het eten van paddenstoelen, zoals buikpijn, diarree, overgeven, misselijkheid, beven, duizeligheid of wazig zien, moet u onmiddellijk een antigifcentrum bellen en zeggen dat u paddenstoelen (champig-nons) heeft gegeten: het telefoonnummer van bij-voorbeeld Bordeaux is            05 56 96 40 80

In geval van acute nood: bewustzijnsverlies, ademhalingsmoeilijkheden, enz. bel 15 of 112.

Bron: Service Public.fr

Kunt u groenafval in uw tuin verbranden?

Nee, het is verboden om thuis groenafval (droge of natte planten) te verbran-den, zowel met een tuinverbrandingsoven als in de open lucht.

Wat is groenafval?

Groenafval is bijvoorbeeld:

  • Gras na het maaien van het gazon
  • Dode bladeren
  • Residu van het snoeien van heggen en heesters
  • Residuen van bosmaaiers
  • Fruit- en groenteschillen

Wat kunt u doen met uw groenafval?

Het is mogelijk om ze te gebruiken als mulch of in individuele compost omdat ze biologisch afbreekbaar zijn, wat betekent dat ze na verloop van tijd kapot gaan.

Het is ook mogelijk om ze af te geven, met inachtneming van de regels van uw gemeente (kringcentrum of selectieve inzameling).

Het is echter verboden om ze in de open lucht of met een tuinverbrandingsoven te verbranden. Bovendien is het verkopen of uitlenen van een tuinverbrandingsoven verboden.

Bij de verbranding van groenafval komen, vooral als het vochtig is, giftige stoffen vrij voor mens en milieu (met name fijne deeltjes).

Ook moet rekening worden gehouden met mogelijke buurtverstoringen (stank of rook) en het risico op brand.

In uw gemeente kunnen er echter uitzonderingen be-staan als er geen kringloopcentrum of selectieve inzameling van groenafval is.

Wilt u weten hoe groenafval in uw gemeente wordt verwerkt of of er een vrijstelling geldt, neem dan contact op met uw gemeentehuis

"Groot-Parijs" voertuigen met Crit'Air 3-classificatie

“La métropole du Grand Paris” (agglomeratie Groot-Parijs) heeft aangekondigd vanaf 1 januari 2025 een vrijstelling in te voeren voor voertuigen met een Crit’Air 3-classificatie.
Sinds 2021 verbant Frankrijk de meest vervuilende voertuigen uit bepaalde zones, dat wil zeggen agglomeraties met meer dan 150.000 inwoners. Hoewel het tijdschema in een aantal steden is gewijzigd, bestaan de ZFE’s (lage-emissiezones) nog steeds. Vanaf nu moeten alle automobilisten die in Frankrijk rijden een sticker bij zich hebben die Crit’Air wordt genoemd. Vanaf 1 januari 2025 mogen automobilisten met een Crit’Air 3-sticker de EPZ’s niet meer in. Er is echter net een uitzondering aange-kondigd door de stad Groot-Parijs. Dieselauto’s die vóór 2011 zijn geregistreerd en benzineauto’s die vóór 2006 zijn geregistreerd vallen in de categorie Crit’Air 3. Dit betekent dat automobilisten met voertuigen van dit type vanaf 1 januari 2025 geen toegang meer hebben tot de EPZ’s in Groot-Parijs. Er is echter een uitzondering aangekondigd. Zij zullen kunnen profiteren van een “24-uurs EPZ-pas”. Dankzij deze vrijstelling kunnen ze één dag in deze zones rijden, tot een maximum van 12 volle dagen per jaar. Zoals in het persbericht staat, wordt deze pas geactiveerd door “eenvoudige registratie vooraf door de automobilist”. Deze informatie is nog niet vrijgegeven, maar het lijkt erop dat de registratie zal worden uitgevoerd op de officiële Crit’Air sticker-website die door de regering is voorgesteld. De maatregel zal naar verwachting gevolgen hebben voor 422.000 particuliere voer-tuigen en 59.000 commer-ciële voertuigen in het grootstedelijk gebied van Parijs, volgens een studie van het Parijse bureau voor stedelijke planning (Apur). In totaal zullen de ZFE’s gelden voor 77 van de 131 gemeenten in de agglo-meratie Groot-Parijs. De hoofdstad volgt hiermee het voorstel van de steden Lyon en Toulouse. Het aantal dagen per jaar dat de “24-uurs ZFE-pas” geldig is, zou in de toekomst kunnen worden verhoogd. Dit zal afhangen van een voorgestelde raadpleging en stemming door de agglomeratie Groot-Parijs. Daarnaast zullen subsidies voor professionals om minder vervuilende voertuigen aan te schaffen worden besproken. Naast Parijs zijn er ZFE’s opgezet in 11 andere steden: Lyon, Aix-Marseille-Provence, Nice, Toulouse, Montpellier, Straatsburg, Grenoble, Reims, Rouen, Saint-Étienne en Clermont-Ferrand.

De winnaar van het Concours des vins de Monbazillac

Een wijn om te ontdekken: bij de Monbazillac-wijn-wedstrijd zijn de juryleden Bordeaux-sommeliers. De professionals proefden 31 wijnen voordat ze op maandag 14 oktober de winnaar kozen. De winnaar was Château Le Fagé, in Pomport. Op maandag 14 oktober namen 23 professionals deel aan de jury van de 26e Monbazillac wijnwedstrijd, georganiseerd in de Bistrot Malfourat door de Interprofession des vins de Bergerac et Duras (IVBD). Natuurlijk is iedereen bekend met deze zoete wijn die in de regio Bergerac wordt geproduceerd door 120 wijnboeren op een oppervlakte van 2.300 hectare, de grootste wijngaard van zoete wijnen ter wereld.