recept bossche bollen
Zojuist gesmuld van heerlijke Bossche Bollen. Daar gaan alle goede voornemens, maar deze laten staan? Nee, dat kon ik niet.
Soezenbeslag:
100 ml water
100 ml melk
100 g boter
100 g bloem
4 eieren
1 snufje zout
Vulling:
350 ml slagroom
35 gr suiker
Glazuur:
90 ml water
225 gr suiker
190 gr chocolade
Extra nodig:
bakpapier
bakplaat
spuitzak
glad spuitmondje
Bereidingstijd: ca 35 minuten
Bereidingswijze:
Oven voorverwarmen op 200 ºC. In een pan water, melk, boter en zout aan de kook brengen. Roer de bloem er in één keer door en gaar de bloem circa 5 minuten. Heel goed roeren! Haal de pan van het vuur en roer er een voor een de eieren door. Doe het beslag in een spuitzak met glad spuitmondje. Spuit op een met bakpapier beklede bakplaat grote doppen en bak de soezen in de oven in circa 25 minuten.
LET OP: Open de ovendeur niet tijdens het bakken en laat de soezen even rustig in de oven afkoelen zonder ze te verplaatsen. Dit om het inzakken van de soezen te voorkomen.
Klop de slagroom met suiker of zoetstof stijf en schep de slagroom in een spuitzak met glad spuitmondje. Maak een gaatje aan de onderkant van de soezen en spuit de slagroom erin. Doop de soezen in het glazuur en laat ze uitharden op een koele plek.
Glazuur:
Breng in een pan water en suiker aan de kook en voeg de chocolade toe. Kook het glazuur tot 110 °C en zeef het glazuur. Schenk een derde van het glazuur op het aanrecht en wrijf met een paletmes voorzichtig uit tot het glazuur dikker en lichter van kleur wordt. Meng het getableerde glazuur met het glazuur in de pan, roer goed door en herhaal het tableren nog een keer.
Eventueel kan gebruik gemaakt worden van een flesje chocoladesaus. Het flesje wel even in warm water zetten zodat de saus niet zo dik blijft.
Wat is trouwens het verschil tussen een bossche bol en een moorkop?
Wikipedia geeft het volgende antwoord:
Een moorkop is een gebakje, dat bestaat uit een soesje gevuld met slagroom, en van de bovenkant geglazuurd met chocolade. Soms wordt er nog een toef slagroom op de bovenkant aangebracht met eventueel een partje mandarijn of een stukje ananas.
Het misverstand bestaat dat het vergroten van een moorkop zou resulteren in een Bossche bol. Het verschil zit hem erin dat de binnenkant van een soesje, de basis van een moorkop, een luchtig gebakje is met grote luchtruimtes. Het gehele volume van het soesje bestaat uit zeer luchtig deegwaar, dit in tegenstelling tot de Bossche bol, waar alleen de omtrek bestaat uit een laagje deegwaar. Het deeg van de Bossche bol fungeert bij de productie als ballon. Deze wordt bij de vervaardiging van binnenuit opgeblazen door hem met slagroom te vullen. De Bossche bol en de moorkop verschillen ook in de soort chocolade die ervoor gebruikt wordt.
Een moorkop dip je in chocoladefondant. Heel belangrijk: de plakkerige en zachte choco-coating zit niet om het hele gebakje, maar alleen op de bovenkant. De Bossche bol wordt wel helemaal overgoten met chocolade. En nee: niet met fondant, maar met pure, gesmolten chocolade. Die vormt, als hij afkoelt, een dun en knapperig laagje.
Een moorkop eet je altijd met een kleine toef slagroom en een partje ananas er bovenop. Een Bossche bol blijft daarentegen kaal. Want als je op de iets grotere bol nog een toef slagroom spuit, dan past de bol niet meer in een standaard gebaksdoos.