Lang geleden van Grenoble naar Chambéry gelift. In de Patisserie daar lagen in de etalage de Chardons des Alpes, lavendelblauwe chocolade distels! Een lekkernij die bij de streek hoort. Zoals Les Cannelés, de culinaire specialiteit uit de streek rond Bordeaux. En de Madeleine, een kleine schelpvormige cake uit Commercy in Lotharingen. Iets heel anders dan het gezegde ‘Pleurer comme une Madeleine’. Want dat komt uit de Bijbel. Maria Magdalena heette later Madeleine, zij was het die zo hard huilde en haar tranen over de voeten van de heer liet stromen…Erna droogde zij die met haar haar.
Franse les, er liggen zeven macarons op een schaaltje bij de koffie. Graag antwoorden in het Frans: hoe heten deze? Wat is de kleur? Wat is de smaak? Hoeveel zijn het er? Hoe heet een vulling? Waar zijn ze mee gevuld? Zijn er varianten? Zout, bitter? Die van Lucco in St. Cyprien zijn zo lekker… En in Parijs zijn ze bijvoorbeeld te koop bij Ladurée, die Patisserie waar bij alles altijd een prachtig prijskaartje aan hangt, en die we kennen van de sjieke verhalen in Madame Figaro. Er zijn drie winkels in Parijs, die naast Patisserie ook Épicerie Fine zijn. Macarons te koop in doosjes met 6 tot 54 stuks. Goudkleurig, blauw, zilver, hoe sjiek wil je het hebben? (En wat wil je eraan uitgeven?).
Op de Zondagmarkt in St. Cyprien staat een dame met 120 soorten (het lijkt wel Ben & Jerry’s ijs, of de nagellak van OPI, er worden steeds meer smaken, kleuren én namen bedacht.
En tot mijn verbazing blijkt de macaron ook in Utrecht gemaakt te worden. De beste van 2018 komen van ‘In de Buurt’ in de Twijnstraat. Ook ‘Mijn Suikertante’ en ‘In de Taart’ fabriceren mooie!
Les macarons, te lekker om los te laten…
Een volgende keer meer over Viennoiserie, het water loopt me nu al in de mond.
SUZANNE MELTZER
Suzanne, hartelijk bedankt voor je bijdrage!
PS. In de rubriek “Recepten” staat een heerlijk recept voor bramen Macarons!