problemen voor Dierenasiels

"Corona huisdieren"

Schrikbarend veel “corona huisdieren” worden teruggebracht bij het asiel. Ook in Frankrijk. Tijdens de lockdown werd “spontaan” een pup of een kitten aangeschaft, maar men wil daar nu weer vaak vanaf. Honden, katten, konijnen en parkieten: ze werden aangeschaft om het saaie lockdownleven een beetje op te vrolijken. Vaak werd er veel te makkelijk over de aanschaf gedacht.

Er wordt nu minder dan in het begin van Covid-19 thuis gewerkt en men kan weer wat makkelijker ergens naar toe. Nu denken dus veel mensen “oeps, het is toch wel een beetje lastig”. En dan moet de vakantie nog beginnen! De vakantieperiode is altijd al een periode waar heel veel huisdieren achtergelaten worden. In de zomermaanden worden meer dan gemiddeld katten, honden en knaagdieren op straat gedumpt. Vreselijk, want met deze warmte hebben de dieren geen kans om te overleven zonder voedsel, maar vooral zonder water.

Frankrijk heeft een nieuw actieplan van 20 miljoen euro gelanceerd om het achterlaten van dieren tegen te gaan. Julien Denormandie, Ministre de l’Agriculture et de l’Alimentation kondigde het nieuwe plan 21 juli 2021 aan, aangezien uit cijfers bleek dat het achterlaten van dieren in Frankrijk in juni met 14% was gestegen in vergelijking met juni 2019.
La Société Protectrice des Animaux (SPA) liet al weten dat de opvangcentra bijna vol zitten en dat het binnenkort niet meer in staat zal zijn om meer dieren op te nemen. Het nieuwe plan heeft tot doel de 800 dierenasielen te helpen het groeiende probleem aan te pakken door 20 miljoen euro te verstrekken om de opvangcentra te vergroten en meer steun te bieden om het probleem aan te pakken.

Het zal ook de sancties tegen mensen die dieren in het wild achterlaten, verscherpen. De misdaad wordt nu bestraft met een gevangenisstraf van drie jaar in plaats van twee. De misdaad wordt ook al bestraft met boetes tot €30.000.

Ook komt er een nieuwe bewustwordingscampagne. Dit omvat reclameborden die worden weergegeven in tankstations langs snelwegen, aangezien naar schatting 60% van de dieren die elk jaar worden achtergelaten op deze locaties plaatsvinden.
De regering gaat ook eisen dat iedereen die een dier adopteert een document “attestation de connaissance” leest, accepteert en ondertekent vóór aankoop. In het document staat informatie over de tijd en het geld dat nodig is om voor een dier te zorgen. Daarbij hoort ook uiteraard veterinaire zorg en vaccinaties.
Het idee hierbij is om impulsaankopen, die de belangrijkste oorzaak zijn van het in de steek laten van dieren, te verminderen, aangezien eigenaren nu een huisdier kunnen kopen zonder de verantwoordelijkheden en financiële en tijdverplichtingen te erkennen.
Een campagne van 2019 door dierenbeschermingsvereniging “La Fondation 30 Millions d’Amis” benadrukte dat meer dan 100.000 huisdieren worden achterge- laten in Frankrijk, het hoogste niveau in Europa. De harde waarheid is dat er elk jaar 100.000 dieren in Frankrijk worden gedumpt omdat mensen niet bereid zijn enige tijd te besteden aan het vinden van iemand die voor hun huisdier kan zorgen. In de zomer wordt het nog erger, omdat er elk jaar ontzettend veel huisdieren worden gedumpt, zodat mensen zonder problemen op vakantie kunnen gaan. Hier moet dus echt iets aan gedaan worden!